Sahte Güneş Gözlüklerine Dikkat!

Sahte Güneş Gözlüklerine Dikkat!

Sahte Güneş Gözlükleri Körlüğe Yol Açabiliyor!

Havaların ısınmasıyla birlikte güneş ışınlarının da etkisi artıyor. Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için güneş kremi ve şapka kullanımı kadar güneş gözlükleri de büyük önem arz ediyor. Güneş gözlüklerinin sadece şık bir aksesuar değil, aynı zamanda göz sağlığımız için gereklilik olduğuna dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Remzi Karadağ, " Doğru seçilmiş güneş gözlükleri, zararlı ışınları engelleyerek, katarakt ve benzeri göz hastalıklarının oluşma riskini azaltır ve görme problemlerini önlerken sahte gözlükler ise körlüğe kadar götürebiliyor" dedi.

Bahar mevsiminin gelişiyle birlikte havalar ısınmaya başladı ve güneş ışınlarının etkisi de arttı. Ultraviyole (UV) A, UVB ve UVC olmak üzere üç dalga boyunda radyasyon yayan güneş ışınları, korneaya, merceğe ve retinaya zarar vererek göz yorgunluğu, kızarıklık, kaşıntı, güneş yanığı ve kar körlüğü gibi problemlere yol açabiliyor. Uzun vadede ise katarakt, maküler dejenerasyon ve göz kapağı kanseri gibi ciddi göz hastalıklarına neden olabiliyor.

Güneşten korunmak içinse güneş kremi, şapka ve güneş gözlüğü kullanımı büyük önem taşıyor. Ancak uzmanlar, güneş gözlükleri seçerken sadece şıklığa değil, göz sağlığını da korumaya dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Birçok kişi, güneş gözlüğünü şık görünebilmek ve günlük kıyafetlerini tamamlamak için kullanıyor.

Bu da, göz sağlığını tehlikeye atabilecek kalitesiz ve UV koruması olmayan güneş gözlüklerinin tercih edilmesine yol açabiliyor. Bu UV koruması olmayan koyu renkli camlar göz bebeğimizi normalden daha fazla genişleterek zararlı ışınların göz içine geçişini kolaylaştırmaktadır. Buda UV ışınlarının zararlı etkilerini artırmaktadır.

Her Mevsim Gözlük Takmalıyız

Güneş gözlüğü takmanın en önemli faydasının gözlerinizi ultraviyole (UV) ışınlardan koruması olduğunu belirten Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Remzi Karadağ, " Kış ya da yaz, bulutlu ya da güneşli olsun, her zaman ultraviyole ışınlarına maruz kalırsınız. Bu nedenle her mevsimde güneş gözlüğü kullanmalıyız. Güneş ışınları, korneaya, merceğe ve retinaya zarar vererek göz yorgunluğu, kızarıklık, kaşıntı, güneş yanığı ve kar körlüğü gibi problemlere yol açabilir. Uzun vadede ise katarakt, maküler dejenerasyon ve göz kapağı kanseri gibi ciddi göz hastalıklarına neden olabilir." ifadelerini kullandı.

Eski Gözlükleriniz Güneşe Yenilmiş Olabilir Mi?

Güneş gözlüğü takmak kişinin gözlerini tüm bu zararlardan koruyabilir. Fakat doğru gözlük seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Karadağ, sözlerine şöyle devam etti: " İyi görünmek önemli olsa da konu koruyucu gözlük olduğunda odaklanmanız gereken yer etikettir. Saygın markaların çoğu, UV korumasını belirgin bir çıkartma veya etiket üzerinde listeleyecektir. Tüm UV ışınlarına (UVA ve UVB) karşı %100 UV koruması veya UV 400'e karşı %100 koruma sunan güneş gözlüklerini tercih edilmesi gerekiyor.

Eski bir güneş gözlüğü konusunda emin değilseniz, UV ışık ölçeri olan bir optik mağazasına götürerek sundukları koruma düzeyini kontrol edin. Daha koyu veya aynalı camlara sahip güneş gözlükleri mutlaka daha fazla koruma sağlamaz. Gölge ve rengin sağlanan UV koruması üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Makula dejenerasyonu veya diyabetik retinopati gibi kronik bir göz rahatsızlığınız varsa, daha iyi görmenize yardımcı olabilecek kehribar veya kahverengi lensleri tercih edebilir.

Güneş gözlüğü camlarınızın boyutu da önemlidir. Bulutlar ve parçacıklar tarafından yansıtılan veya yayılan UV ışığı, yukarıdan, aşağıdan ve diğer tüm yönlerden gözlere ulaşabilir. Maksimum koruma için büyük boy veya göz etrafını saran güneş gözlükleri yarar sağlayabilir. "

Çocuklar Yetişkinlere Göre Daha Fazla Güneş Işığına Maruz Kalıyor

Çocukların yetişkinlere göre daha fazla güneş ışığına maruz kaldığını belirten Doç Dr. Karadağ "Güneş ışığına daha fazla maruz kalma, güneş tarafından yayılan görünmez bir elektromanyetik radyasyon olan ultraviyole (UV) ışıktan kaynaklanan göz hasarı riskini artırır. Yetişkin gözlerinden farklı olarak çocukların gözleri hâlâ olgunlaşma aşamasındadır ve zararlı UV ışınlarını etkili bir şekilde filtreleyemez. Aynı zamanda çocukların göz kapakları ve göz çevresindeki cilt, yetişkinlerin cildine göre daha hassastır. UV ışınlarından kaynaklanan hasar zamanla birikir.

Çocuklara özgü olmayan uzun vadeli göz sorunları arasında, görüşü bulanıklaştırabilen, renkleri donuklaştırabilen pterjiyum (göz yüzeyinde kanserli olmayan bir doku büyümesi) katarakt ve yaşa bağlı maküler dejenerasyonu yer alabilir. Bu nedenle çocuklarınızın her gün güneş gözlüğü takmasını sağlayın. UV ışınları bulutlu günlerde de gözlere zarar verebilir" diyerek sözlerini tamamladı.

DİĞER HABERLER
Tiroid Bezi
Sahte Güneş Gözlüklerine Dikkat!
Kutlu Olsun...
Nöropatik Ağrı
Kolon Kanseri Semptomları
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!

En Çok Okunanlar


Neden D3 Vitamini ?

Kişilerin genel sağlığını desteklenmesi açısından D3 vitamini faydaları önemlidir. D3 vitamini D vitaminin alt türlerinden biridir.

Nöropatik Ağrı

Johns Hopkins Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Höke Uyardı: Diyabet Nöropatik Ağrı Riskini Artırıyor

Kolon Kanseri Semptomları

Gençlerde kolon kanseri vakaları 2011 yılından bu yana yılda yüzde 2 oranında arttı. Alanında uzman bir doktor ise dikkat edilmesi gereken ortak belirti ve semptomları şu şekilde sıraladı:

Kutlu Olsun...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun..

Tiroid Bezi

Vücudun rutin işleyişinde kritik bir yere sahip olan tiroid bezinin sağlığını korumak büyük önem taşıyor.