Uyanık Bir Gevşeme için   ?L-THEANINE?

Uyanık Bir Gevşeme için ?L-THEANINE?

 

Ecz. Hilal Nesrin Elbir 

 

Yeşil çayın faydalı bir içecek olduğunu, sakinleşmeye ve uykuya yardımcı etkilerinin olduğunu hepimiz biliyoruz, fakat vücudumuzda tam olarak ne yaptığını merak ediyor musunuz?

Aslında hikaye binlerce yıl öncesine dayanıyor, yaklaşık Dört bin yıldır Çin’de tüketilmekte olan yeşil çay, onlar için yakacak odun, pirinç, yemeklik yağ, tuz, soya sosu ve sirke ile birlikte günlük yaşam için gerekli kabul edilen 7 maddeden biri..

 

Japonlar yeşil çay ile başlanan bir sabahın daha “iyi” bir gün olduğuna inanırlar ve onlar için zihinsel iyilik hali bedensel hazlardan daha önde olduğu için daima vücuda faydalı olanı yapmaya çalışırlar. Haksız değiller, çünkü yeşil çay içeriğinde bulunan L-Theanin günümüzde, kaygı düzeyini azaltmak, ruh halini geliştirmek, odaklanma ve konsantrasyonu artırmak için, detoks ajanı olarak ve hatta nikotin ve başka uyuşturuculara duyulan isteği azaltmak için kullanılmaktadır.

 

L theanin, yeşil çay yapraklarında bulunan bir aminoasittir, ilk kez 1949 Gyokuro adı verilen bir Japon yeşil çay türünden çıkarılmıştır. 1964 yılında ise bebek gıdaları hariç tüm gıda ve içeceklerde kullanımı onaylanmıştır. L theanin ince bağırsak yoluyla hızlıca emilir ve 50 dk içinde kanda maksimum konsantrasyona ulaşır, kan beyin bariyerini aşabildiği için, beyin içini doğrudan etkileyebilir ve beyinde bir dizi değişikliğe katkıda bulunabilir.

 

L-Theanin  

 

-Beyinde stres ve kaygı ile bağlantılı kimyasalların seviyesini düşürür, sakin bir zihin durumu sağlar. Günümüz modern toplumunun yüzde doksanının muzdarip olduğu “kaygı bozukluğu” tedavisinde kullanılabilecek en etkin ve güvenilir takviyelerden biridir.

 

-Serotonin ve dopamin düzeyini yükseltir ki bu kimyasallar, iyi hissetme hali, uyku, iştah , enerji ve bilişsel becerileri düzenlemede etkilidir.

-Sızlanma, şikayetçi olma, yakınma şikayetleri olan kişilerin, gün boyunca uykulu olma korkusu yaşamadan gevşeme, sakinlik ve huzurluluk hali sağlayabilecekleri “uykusuz bir gevşeme” takviyesidir.

 

-Glutatyon düzeyini artırır. Glutatyon vücudun en önemli antioksidan molekülüdür. Karaciğer sağlığı ve detoksuna yardımcı olur. Fazla alkol tüketimi sebebiyle oluşabilecek karaciğer hasarlarından korunmak için faydalanılabilir.

 

-Alfa beyin dalgası aktivitesini artırır. Alfa beyin dalgalarının arttığı haller, son derece sakin ve odaklanmışken, REM uykusu sırasında, meditasyonda veya zihnimizi hayal kurmak için dolaştırırken deneyimlediğimiz ruh halidir. Dolayısıyla, gevşeme, odaklanma ve yaratıcılığın artıran bir etkisi gözlemlenmiştir.

 

-Dikkat, odak, bellek ve öğrenmede artış sağlar. Vücut stres altında kortizol üretimini artırır. Bu hormon değişiklikleri hafıza oluşturma ve öğrenme gibi beyin aktivitelerini durdurur. Endişeli insanların dikkat ve odak süreleri azdır. L theanin stres hormonunu düşürmeye yardımcı olur ve bilişsel becerileri artırmayı sağlar.

 

-Kalp atım hızı ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olur. 

 

-Sağlıklı bir diyet yardımcısı olarak, yağ birikimini ve kilo alımını sınırlamaya yardımcı olur. 

 

-Uyku kalitesini iyileştirmeyi, uykuya kolay ve hızlı dalmayı sağlar.

 

L -Theanin 1 bardak yeşil çayda 20 mg olarak bulunur, takviyelerde kişinin şikayetine göre günde 100-400 mg arasında kullanımı mevcuttur.

 

 

*Gebelik ve emzirme döneminde, kan sulandırıcı veya antipsikotik ilaç kullanımı durumlarında hekim tavsiyesiyle alınabilir.

 

 

 

DİĞER HABERLER
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği
Ağrılarınızı Bitirmek İçin 5 Yöntem

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.