Sertab Erener Tedavisi Kanser mi Yapıyor?

Sertab Erener Tedavisi Kanser mi Yapıyor?

 Prf. Dr. Canfeza Sezgin 

 

Onkolog Prof. Dr. Canfeza Sezgin’ in son günlerde Sertab Erener ile gündeme damgasını vuran ’’Telomerler’’ i anlattı…

 

Telomerler: Kanser ve ölümsüzlük kavramlarının kesiştiği hassas nokta!

 

Son zamanlarda “Sertab Erener tedavisi” olarak gündeme gelen ve tartışma yaratan telomer tedavisindeki negatif yaklaşımın en önemli nedenlerinden biri de telomer tedavisi ile kanser arasındaki bağlantı... Prof. Canfeza Sezgin’e göre, bu riski doğuran etken, sahip oldukları yüksek telomeraz enzimi sayesinde kanser hücrelerinin neredeyse sonsuza kadar çoğalma yeteneğine sahip olması.

 

Sanatçı Sertab Erener ile yeniden gündeme gelen telomer tedavisi, son yıllarda üzerinde çok sayıda bilimsel araştırma yapılan bir konu. Çünkü hem insanları hem de tıp başta olmak üzere bilim dünyasını çok yakından ilgilendiren iki alana odaklanıyor: Yaşlılığın geciktirilmesi ve daha uzun yaşam.

 

Ancak genç kalmayı ve uzun yaşamayı vadeden telomer tedavisi kanser riskini artırabileceği düşüncesiyle tıp bilimin temkinli yaklaştığı konular arasında yer alıyor.

 

“TELOMER MÜDAHALESİ YILLAR SONRA SORUN YARATABİLİR”

 

Telomerlerin kısalmasını engellemek yaşlanmanın geciktirilmesinde önemli bir hedef.  Ancak bu konuda halen bilim dünyasında tam çözülmemiş bazı sorular ve sorunlar bulunduğunu aktaran Fitoterapi ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Canfeza Sezgin, ölümsüzlük ve kanser kavramlarının yolunun telomer ve telomeraz aktivitesi üzerinde kesiştiğini söyledi ve uyardı:

 

Bu nedenle insanların telomer ve telomeraz enzimi üzerine müdahaleleri yıllar sonra sorun yaratabilir.

 

Telomerler DNA dizilerinin ucunda bulunan ve genetik şifreyi koruyan nükleotit diziler. Normal bir hücre her bölünüşünde telomer boyu yaklaşık olarak 100 baz çifti kısalıyor.

 

Telomeraz enziminin, telomerlerin yapılmasını sağlayarak bu kısalmayı engellediğini belirten Prof. Sezgin, telomerler ile kanser arasındaki ilişkiyi şöyle açıkladı:

 

“Sağlıklı hücrelerde telomeraz aktivitesinin az olması, bir süre sonra telomerlerin aşırı kısalmasına ve hücre bölünmesinin durarak ölmesine neden olur. Kanser hücreleriyse sahip oldukları yüksek telomeraz enzimi sayesinde neredeyse sonsuza kadar çoğalma yeteneğine sahiptir.”

 

“KANSERİN GELİŞMESİNİ ARTTIRABİLİR”

 

Telomer kısalmasını engellemede, telomeraz aktivitesinin arttırılmasının tehlikeli olabileceği konusunda endişeler bulunduğunu söyleyen Fitoterapi ve Onkoloji Uzmanı, “Uzun yıllar boyunca telomeraz aktivitesinin arttırılmasına bağlı hücrenin hayatının uzatılması ile nadir genetik bozukluklar daha sık ortaya çıkabilir, bu durum kanserin gelişmesini arttırabilir. Ayrıca öngörülemeyen riskler karşımıza gelebilir” uyarısında bulundu.

 

TELOMERLER DOĞAL YOLLARDAN NASIL KORUNUR?

 

Dışarıdan müdahale sakıncalı olabilir, peki telomerleri korumanın ve uzun yaşamanın daha sağlıklı yolları neler? Prof. Dr. Canfeza Sezgin’in bu konudaki öneri listesi ise şöyle:

 

Stres kontrolü ve mutlu çocukluk: Stres kontrolü ile stres azaltılmalı ve çocukluk mutlu yaşanmalıdır. Çalışmalara göre çocuğu hasta olan annelerin telomerleri, çocuğu sağlıklı olan annelere göre 10 yıl daha kısa bulunmuştur. Ayrıca stresli ortamda yetişen çocukların telomerleri, daha mutlu ortamda yetişen çocuklarınkinden % 40 daha kısadır. Sınav stresinin telomerleri olumsuz etkileyebileceğini düşünebiliriz.

 

Düzenli egzersiz yapın: Egzersiz için hiçbir yaş geç değildir. Hangi yaşta başlanırsa başlansın egzersiz telomerlerin uzunluğunu arttırıyor.

 

Antioksidan ve vitamin zengini gıdaları sofranızda bulundurun: Doğal gıdanın yerini hiçbir destek veya takviye alamaz. Hücre hasarını azaltan yaban mersini, ahududu, portakal, enginar, biber, lahana, ıspanak, brokoli, tatlı patates ve tatlı bademi düzenli tüketin.

 

Dua ve meditasyon ile stresi azaltın: Meme kanseri tedavisi olan kadınlarda meditasyon veya dua stresi azaltırken telomerlerin kısalmasını engellemektedir.

 

Vegan diyeti, aerobik egzersiz ve stresin azaltılması ile telomerleri koruyan telomeraz aktivitesi 3 ayda artmaktadır."

 

 

Eczacının Sesi / Haber

DİĞER HABERLER
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği
Ağrılarınızı Bitirmek İçin 5 Yöntem

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.