Göz Yorgunluğuna Dikkat!

Göz Yorgunluğuna Dikkat!

Göz hastalıkları uzmanı Opr. Dr. Uğur Ünsal, salgın döneminde dışarıya eski kadar sık çıkılmadığını, evlerde telefon, televizyon, laptop gibi dijital araçlarla daha çok vakit geçirildiğini belirterek, "Koronavirüs salgını döneminde artan dijital göz yorgunluğu gözlerde ağrıya neden olur" dedi.

Salgın sürecinde maruz kalınan dijital araçlar, insanlarda dijital göz yorgunluğuna neden oluyor. Dijital göz yorgunluğuna dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Uğur Ünsal, "Dijital göz yorgunluğu salgın döneminde bizim sıkça karşılaştığımız bir durum. Son dönemlerde dışarı çıkamadığımızdan hem çocuklarımız hem de bizler işlerimizi, sosyal medyayı, literatürü ve gazete yazılarını dijital ortamlardan yani televizyon, bilgisayar, laptop ve en önemlisi telefonlardan takip ediyoruz. Sürekli bunlara bakmak gözlerimizde yorgunluğa, kırpmalara ve ağrılara neden olmaktadır. Gözümüz uzağa bakarken, dinlenirken, yakına bakarken ekstra bir  moderasyon yapar. Biz çaba sarf ederken, bu çaba da göz kaslarının uzun bir süre çalışmasına neden olduğundan, gözlerde ağrıya neden olur. Bu oluşan duruma dijital göz yorgunluğu diyoruz" dedi.

'ÜÇ 20 KURALINA UYMAK GEREKİR'

Göz kırpmanın önemine vurgu yapan Opr. Dr. Ünsal, "Dijital göz yorgunluğunun önlenmesinin çaresi, buna neden olan laptop, bilgisayar ve telefonlardan uzak durmak ve 'Üç 20 Kuralı'na uymak. 20 dakika boyunca yakına bakıyorsak, 20 saniye boyunca karşıya, 20 fit uzaklığa bakmakta fayda vardır.  Böylelikle gözlerimizin kaslarını dinlendirmiş oluruz. Gözümüzü kırpmamız, gözümüzün ön kısmının yaşlanmasını ve rahatlamasını sağlar. Televizyon, bilgisayar ve telefonlara çok dikkatli bakıldığında göz kırpma refleksimiz ortadan kalkar. Bu da gözde kurumaya yol açar ve ağrılara neden olur. Gözyaşı damlası kullanmak hem gözlerimizi rahatlatır, hem dijital yorgunluğun önüne geçmemizi sağlar" diye konuştu.

'15-20 YIL ÖNCE GÖZLÜK KULLANIM ORANI DAHA DÜŞÜKTÜ'

Gözlük kullanımının artığını söyleyen Opr. Dr. Ünsal, "Bundan 15 - 20 yıl önce gözlük kullanım oranı düşükken şimdi ise bu oran arttı. Miyop dediğimiz rahatsızlık ilerlemeye başladı. Bunun da nedeni çocukların artık dışarıda oynayamıyor olması. Hep evde kaldıklarından, hep yakınlarında telefon ve bilgisayar olduğundan problemler artıyor ve gözlük kullanım oranı da buna bağlı olarak yükseliyor" dedi.

Kaynakça

  • https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/salgin-doneminde-dijital-goz-yorgunluguna-dikkat-1798771

Eczacıdan sağlık

DİĞER HABERLER
Nöroloji Uzmanı Sıraladı
Türk Böbrek Vakfından Şifalı Su Uyarısı
İnmenin Habercileri
Kardiyoloji Uzmanından Sıcaklık Uyarısı
Kutlu Olsun
Aile Hekimi Uyardı
Çarpıntı, Kilo Kaybı, Sinirlilik...
Kene Temasında Hayati Uyarı
Yeni Nesil Saşe Formülasyonlar
KKKA Vakaları Yeniden Yükselişte
Yaz Aylarında Göz Sağlığına Dikkat
Sigara Bırakma Tedavisinde Yeni Karar
Babalar Günü Kutlu Olsun
Güneş Kremi Açıklaması
Antidepresan ve Alkol Uyarısı
Covid-19 Aşısı ve Kalp Krizi İlişkisi
Uzmanlardan Hayati Uyarı
Yeni Araştırma Umut Verdi
Yılan, Akrep Ve Kene Isırmalarında Hatalar
Yüksek Ateşin Sebebi Enfeksiyon Değil
Çocuklarda İshal ve Kusma Vakalarında Patlama
Günlük Yaşamdan Cerrahiye Bromelain
MS Hastalığının İlk Belirtileri Nelerdir?
’Reçete’/ Astıma Dair Merak Edilenler
Uzmanlardan Çocuklarda Yaz İshali Uyarısı
Diş Lekeleri Nasıl Önlenebilir?
Glütene Dikkat
Kutlu Olsun...
Kutlu Olsun
Hipertrigliseridemi ve Omega-3

En Çok Okunanlar


Kene Temasında Hayati Uyarı

Yaz aylarında çocukların park, bahçe, piknik alanları ve kırsal bölgelerde daha fazla zaman geçirmesiyle birlikte kene teması riski de artıyor.