Çocuklarda Gastrit ve Ülser

Çocuklarda Gastrit ve Ülser

Çocuklarda gastrit ve ülser hakkında merak edilenler

Çocuk Gastroenterolojisi Uzmanı Doktor Meltem Gülşan, çocuklarda görülen gastrit ve ülserler hakkında bilgi verdi.

Gastritin mide mukozasının çeşitli etkenlere karşı oluşturduğu inflamasyon olduğunu belirten Uzman Dr. Gülşan, "Ülser ise asit pepsin salgısıyla karşılaşan özofagus, mide ve duodenumda muskularis mukozayı aşarak submukozaya kadar ilerleyen, doku kaybına neden olan derin mukozal lezyondur. Gastrit ve ülserler genellikle helicobacter pylori enfeksiyonu ile ilişkilidir. Bu bakteri mide iç yüzeyine yapışarak burada yaraya ve asitlere hassasiyet artışına neden olur" dedi.

Çocuklarda görülen gastrit ve ülserler hakkında bilgi veren Medical Point Gaziantep Hastanesi Çocuk Gastroenterolojisi Uzmanı Doktor Meltem Gülşan, "Gastrit ve ülserlere sebep olarak, Stres oluşturan ani hastalık, şok, solunum yetmezliği, hipoksi, sepsis, ağır yanıklar, kafa travması, cerrahi girişimler, salisilat, kemoteropatik ilaçlar, valproik asit, steroid ve non-steroid antienflamatuar ilaçlar, korozif madde içilmesi, otoimmun hastalıklar, otoimmün gastrit, inflamatuar bağırsak hastalığı, çölyak, HSP, eozinofilik gastrit, vasküler hastalıklar, portal gastropati, gastrik antral vasküler ektazi, artmış sekresyon ile ilişkili durumlar, zollinger-Ellison hastalığı sayılabilir. Yenidoğan döneminde, Kanama ve perforasyon, küçük çocuklarda, Beslenme güçlüğü, kusma, ağlama atakları, huzursuzluk ve kanama, bulantı, kusma, iştahsızlık ile Büyük çocuklarda, Epigastrik bölgede yemeklerle ilişkili, gece uykudan uyandıran, nadiren sırta yayılan karın ağrısı, midede yanma, şişkinlik, geğirme, çabuk yorulma, kazınma hissi, bulantı, kusma, iştahsızlık ile başvurabiliyor" şeklinde konuştu.

Helicobacter pylori enfeksiyonun dünyada en yaygın görülen kronik enfeksiyon hastalığı olduğuna değinen Çocuk Gastroenterolojisi Uzmanı Doktor Meltem Gülşan, "Ülkemizde bütün yaş gruplarında Helicabacter pylori seropozitifliği yüzde 70 olarak tespit etti. Helicobacter pylori’ nin gastrik mukozada gösterilmesi tanıda altın standarttır. Ösofagogastroduodenoskopinin her dispeptik yakınması olan çocuğa yapılması uygun değildir. Helicobacter pylori enfeksiyonu olan çocukların genelinde endoskopik görünüm normal olabilir. Antrumdan alınan biyopsi örnekleri ile hızlı üreaz testi, kültür ve histopatolojik inceleme yapılabilir. Tedaviye dirençli semptomları olan ve yakınmaları günlük yaşamını etkileyen, Gece yakınmaları olan, geceleri uykudan uyandıran ağrı ve üst GİS kanama semptomları olan hastalara endoskopi yapılmalı, ve uygun tedaviler verilmelidir. Tedavide antiasitler, proton pompa inhibitörleri, motilite arttırıcılar, bazen uygun antibiyotikler, altta yatan hastalığın nedenine yönelik tedaviler uygulanır’’ dedi.

 

https://www.cnnturk.com/saglik/cocuklarda-gastrit-ve-ulser-hakkinda-merak-edilenler

DİĞER HABERLER
Tiroid Bezi
Sahte Güneş Gözlüklerine Dikkat!
Kutlu Olsun...
Nöropatik Ağrı
Kolon Kanseri Semptomları
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!

En Çok Okunanlar


Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.

Neden D3 Vitamini ?

Kişilerin genel sağlığını desteklenmesi açısından D3 vitamini faydaları önemlidir. D3 vitamini D vitaminin alt türlerinden biridir.

Nöropatik Ağrı

Johns Hopkins Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Höke Uyardı: Diyabet Nöropatik Ağrı Riskini Artırıyor

Kutlu Olsun...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun..