Grip Aşısı Hakkında..

Grip Aşısı Hakkında..

Ecz. Sanem Mumcu

Kış dönemi ve başlayan okullarla birlikte maalesef yine solunum yolu hastalıklarında artış ve virüslerde hareketlenme başladı. Bununla birlikte grip aşıları ile ilgili sorularda kaçınılmaz oldu. Geçirilmiş zorlu bir Covid dönemi ve aşılarla ilgili yoğun gündemlerden sonra bu sene grip aşısına tedirgin yaklaşan bir popülasyon da var haliyle.

Mevsimsel gribe neden olan grip virüsü her yıl değişiklik gösterebildiğinden grip aşılarının içeriği Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir yıl önce salgına neden olan virüs tiplerinin belirlenmesi ile geliştiriliyor. Virüs mutasyonlarını takip eden Dünya Sağlık Örgütü aşı içerikleri için yıllık olarak hazırlık yapılmasını sağlıyor yani her yıl aşı içeriği Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyeleri dikkate alınarak hazırlanıyor ve yıllık olarak yenileniyor. Aşılar yapıldığı sezon için etkili olduğundan eskiden geçirilmiş grip hastalığı ya da uygulanmış grip aşısına bakılmaksızın mevsimsel gribe karşı etkin bir korunma sağlanması için her yıl grip aşısının yaptırılması öneriliyor. Aşı uygulandıktan yaklaşık iki hafta sonra koruyucu etkisi başlayacağı için aşının en uygun zamanı, gribin sık görülmeye başladığı dönemden hemen öncesi olarak kabul ediliyor. Bundan sebep genellikle Ekim ve Kasım ayları grip aşısının yapılma zamanı olarak tercih edilmekte. Aşının koruyuculuğu yaklaşık 6 ila 8 ay sürüyor. 

Grip aşısı 6 aylıktan küçük çocuklara, hamileliğinin ilk 3 ayının içinde bulunanlara uygulanmamalı. Ciddi yumurta alerjisi bulunan ya da aşı içeriğinde yer alan herhangi bir maddeye karşı ciddi alerji öyküsü olanlarda kontrendike sayılacak grupta yer alıyor.

Grip aşısının uygulanması sonrası tüm vücudu etkileyen yan etkiler son derece nadir. En sık karşılaşılma ihtimali olan ateş, halsizlik, kas ağrısı gibi yan etkiler eğer görülecek olursa aşıdan yaklaşık 6-12 saat sonra başlayıp 1-2 gün içinde kendiliğinden geçmekte.

Grip aşısı influenza virüslerine karşı koruma sağlayıp vücudun virüsle savaşmasına yardımcı oluyor dolayısıyla grip aşısını yaptırıp önlemini alan kişilerde ağır grip tablosuyla karşı karşıya kalma riski ciddi oranda azalıyor. Vücut direnci düşük olan kişilerde, yaşı 65’in üzerinde olan ve altta yatan başka bir kronik hastalığı olanlarda gripten korunmak için aşının önemi çok daha fazla. Bu bilgiler ışığında özellikle riskli gruplar başta olmak üzere grip aşısını bu dönemde olup kendimizi korumaya almak faydamıza olacaktır.

Sevgiyle kalın..

 

eczacininsesi.com

DİĞER HABERLER
Tiroid Bezi
Sahte Güneş Gözlüklerine Dikkat!
Kutlu Olsun...
Nöropatik Ağrı
Kolon Kanseri Semptomları
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!

En Çok Okunanlar


Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.

Neden D3 Vitamini ?

Kişilerin genel sağlığını desteklenmesi açısından D3 vitamini faydaları önemlidir. D3 vitamini D vitaminin alt türlerinden biridir.

Nöropatik Ağrı

Johns Hopkins Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Höke Uyardı: Diyabet Nöropatik Ağrı Riskini Artırıyor

Kutlu Olsun...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun..