Grip Aşısı Hakkında..

Grip Aşısı Hakkında..

Ecz. Sanem Mumcu

Kış dönemi ve başlayan okullarla birlikte maalesef yine solunum yolu hastalıklarında artış ve virüslerde hareketlenme başladı. Bununla birlikte grip aşıları ile ilgili sorularda kaçınılmaz oldu. Geçirilmiş zorlu bir Covid dönemi ve aşılarla ilgili yoğun gündemlerden sonra bu sene grip aşısına tedirgin yaklaşan bir popülasyon da var haliyle.

Mevsimsel gribe neden olan grip virüsü her yıl değişiklik gösterebildiğinden grip aşılarının içeriği Dünya Sağlık Örgütü tarafından bir yıl önce salgına neden olan virüs tiplerinin belirlenmesi ile geliştiriliyor. Virüs mutasyonlarını takip eden Dünya Sağlık Örgütü aşı içerikleri için yıllık olarak hazırlık yapılmasını sağlıyor yani her yıl aşı içeriği Dünya Sağlık Örgütü’nün tavsiyeleri dikkate alınarak hazırlanıyor ve yıllık olarak yenileniyor. Aşılar yapıldığı sezon için etkili olduğundan eskiden geçirilmiş grip hastalığı ya da uygulanmış grip aşısına bakılmaksızın mevsimsel gribe karşı etkin bir korunma sağlanması için her yıl grip aşısının yaptırılması öneriliyor. Aşı uygulandıktan yaklaşık iki hafta sonra koruyucu etkisi başlayacağı için aşının en uygun zamanı, gribin sık görülmeye başladığı dönemden hemen öncesi olarak kabul ediliyor. Bundan sebep genellikle Ekim ve Kasım ayları grip aşısının yapılma zamanı olarak tercih edilmekte. Aşının koruyuculuğu yaklaşık 6 ila 8 ay sürüyor. 

Grip aşısı 6 aylıktan küçük çocuklara, hamileliğinin ilk 3 ayının içinde bulunanlara uygulanmamalı. Ciddi yumurta alerjisi bulunan ya da aşı içeriğinde yer alan herhangi bir maddeye karşı ciddi alerji öyküsü olanlarda kontrendike sayılacak grupta yer alıyor.

Grip aşısının uygulanması sonrası tüm vücudu etkileyen yan etkiler son derece nadir. En sık karşılaşılma ihtimali olan ateş, halsizlik, kas ağrısı gibi yan etkiler eğer görülecek olursa aşıdan yaklaşık 6-12 saat sonra başlayıp 1-2 gün içinde kendiliğinden geçmekte.

Grip aşısı influenza virüslerine karşı koruma sağlayıp vücudun virüsle savaşmasına yardımcı oluyor dolayısıyla grip aşısını yaptırıp önlemini alan kişilerde ağır grip tablosuyla karşı karşıya kalma riski ciddi oranda azalıyor. Vücut direnci düşük olan kişilerde, yaşı 65’in üzerinde olan ve altta yatan başka bir kronik hastalığı olanlarda gripten korunmak için aşının önemi çok daha fazla. Bu bilgiler ışığında özellikle riskli gruplar başta olmak üzere grip aşısını bu dönemde olup kendimizi korumaya almak faydamıza olacaktır.

Sevgiyle kalın..

 

eczacininsesi.com

DİĞER HABERLER
’Reçete’ / Astım Hastalığı
Kutlu Olsun
’Reçete’ / Radyoterapi Sürecinde Merak Edilenler
Bahar Alerjisinden Korunma Tavsiyeleri
Gebelikte Hipertansiyona Dikkat!
Her Baş Ağrısı Migren Olmayabilir
Reçete Karaciğer Yağlanması
Anında Etkili, Doğal Sinüzit Spreyi
Bromelain Nedir?
’Reçete’ / Akciğer Kanseri
Akıllı Saate Bakan Doktora Koşuyor
Kalp Krizinden Korunmak
İyi Bayramlar
Bahar alerjisine dikkat
Beslenme ve Diyet Önerileri
’Reçete’ / Nükleer Tıp, PET ve Kanser Tedavisi
’Reçete’ / Antibiyotik Direnci
Hemen Acile Koşmayın
Kanserde Yeni Tedavi Yöntemleri
Cilt Lekeleri
Kutlu Olsun
Reçete Kanser Nasıl Tanınır
Ramazan Ayında Susuz Kalmamak
Kızamık virüsünden nasıl korunulur?
Hamilelerdeki Rahatsızlıklar Nasıl Geçer?
Kutlu Olsun
’Reçete’ / Meme Kanseri
Dijital Demans Tehlikesi
Ramazanda İlaç Kullananlara Uyarılar
Ramazanda Beslenme Önerileri

En Çok Okunanlar


Kalp Krizinden Korunmak

Kalp krizleri genellikle kalbi besleyen koroner damarlarda oluyşan ağlı plakların üzerinde milimetrik yırtılmaların oluşması ve saniyeler içinde üzerinde pıhtı birikerek damarı tıkaması sonucu görülür.

Akıllı Saate Bakan Doktora Koşuyor

Son dönemde akıllı saatler, sağlık takibi konusunda büyük ilgi görüyor. Nabız ölçümü, uyku düzeni ve adım sayma gibi özellikleri bulunan bu cihazlar, her yaştan ve alandan kullanıcının dikkatini çekiyor.