Ekranlar gözlerimizi bozuyor

Ekranlar gözlerimizi bozuyor

Dijital ekranlar göz sağlığını tehdit ediyor
 
Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Altan Göktaş, günümüzde özellikle yoğun bir iş hayatına sahip kişilerin bilgisayar başında yaklaşık 7-8 saat geçirdiğini belirterek, "Sürekli bilgisayar başında oturarak çalışmak, kas iskelet veya sindirim sisteminde sağlık sorunlarına yol açmasının yanı sıra, göz sağlığını da olumsuz etkiliyor ve göz sağlığını tehoit ediyor" dedi.
 
DHA' nın haberine göre; Acıbadem Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Altan Göktaş, dijital ekranlı cihazlarla uzun süre geçirmek zorunda olan kişilerin göz sağlığını korumaları için önerilerde bulundu. Kullanımı hızla artan dijital ekranlı araçlar nedeniyle pek çok kişinin gözlerinde oluşan birtakım şikayetlerle doktora başvurduğunu kaydeden Göktaş, şöyle dedi: "Bu şikayetler arasında çoğunlukla gözlerde ağrı, yanma, batma, kuruluk, kaşıntı, kızarıklık, sulanma, odaklama zorluğu, gözleri kısarak bakma, göz yorgunluğu, ışığa karşı duyarlılık, ışık saçılmaları ve baş ağrısı yer alıyor. Masaüstü veya dizüstü bilgisayarların ekranların üst kenarının göz hizasında olması, bifokal gözlük kullananlarda ise biraz daha aşağıda yer alması gerekiyor. Göz ile ekran arasındaki mesafenin monitör boyutlarına göre 50- 80 santimetre arasında ayarlanması, ekranda açık renk zemin üzerine koyu renk ve uygun büyüklükte yazı karakterleri kullanılması öneriliyor. Yapay aydınlatma kaynaklarının yeri ve teknik özelliklerinin ekran üzerinde parlama ve yansımayı engelleyecek şekilde ayarlanması, standartlara uygun aydınlatma koşullarının sağlanması önem teşkil ediyor. Her 20 dakikada bir 20 saniyelik mola verilip gözlerin en az 6 metre uzağa odaklandırılarak rahatlamasının sağlanması gerekiyor. Ekran karşısındayken göz kırpma sayısı azalarak göz kuruluğuna yol açabildiği için sık sık göz kırpmak, gerekirse damlalarla takviye yaparak göz yüzeyini nemlendirmek öneriliyor."
 
Doç.Dr. Altan Göktaş, ekranlı araçlarla çalışanların göz sağlıklarında bir sorunla karşılaşmaları durumunda doktora başvurmak için vakit kaybetmemeleri gerektiğini de vurgulayarak, "Özellikle uzak ve yakın görme seviyeleri, refraksiyon kusurları ve kuru göz bulgularının değerlendirilmesi gerekiyor. Muayene sonucunda gerekirse antirefle cam, numaralı gözlük veya damlalarla, gözdeki şikayetler kolaylıkla tedavi edilebilecektir" dedi.
DHA

DİĞER HABERLER
’Reçete’ / Astım Hastalığı
Kutlu Olsun
’Reçete’ / Radyoterapi Sürecinde Merak Edilenler
Bahar Alerjisinden Korunma Tavsiyeleri
Gebelikte Hipertansiyona Dikkat!
Her Baş Ağrısı Migren Olmayabilir
Reçete Karaciğer Yağlanması
Anında Etkili, Doğal Sinüzit Spreyi
Bromelain Nedir?
’Reçete’ / Akciğer Kanseri
Akıllı Saate Bakan Doktora Koşuyor
Kalp Krizinden Korunmak
İyi Bayramlar
Bahar alerjisine dikkat
Beslenme ve Diyet Önerileri
’Reçete’ / Nükleer Tıp, PET ve Kanser Tedavisi
’Reçete’ / Antibiyotik Direnci
Hemen Acile Koşmayın
Kanserde Yeni Tedavi Yöntemleri
Cilt Lekeleri
Kutlu Olsun
Reçete Kanser Nasıl Tanınır
Ramazan Ayında Susuz Kalmamak
Kızamık virüsünden nasıl korunulur?
Hamilelerdeki Rahatsızlıklar Nasıl Geçer?
Kutlu Olsun
’Reçete’ / Meme Kanseri
Dijital Demans Tehlikesi
Ramazanda İlaç Kullananlara Uyarılar
Ramazanda Beslenme Önerileri

En Çok Okunanlar


Kalp Krizinden Korunmak

Kalp krizleri genellikle kalbi besleyen koroner damarlarda oluyşan ağlı plakların üzerinde milimetrik yırtılmaların oluşması ve saniyeler içinde üzerinde pıhtı birikerek damarı tıkaması sonucu görülür.

Akıllı Saate Bakan Doktora Koşuyor

Son dönemde akıllı saatler, sağlık takibi konusunda büyük ilgi görüyor. Nabız ölçümü, uyku düzeni ve adım sayma gibi özellikleri bulunan bu cihazlar, her yaştan ve alandan kullanıcının dikkatini çekiyor.