Bağışıklık Sistemimizi Destekleyen Öneriler

Bağışıklık Sistemimizi Destekleyen Öneriler

Ecz. Ümit Ferzan Özgörür

Geçirmekte olduğumuz soğuk kış günlerinde, eczaneye gelen danışanlarımıza birçok bağışıklık sistemi destekleyici öneriyoruz. Pandemi döneminde çoğu kişi bağışıklık sistemi desteklemenin ve ihtiyacı oranında vitamin kullanımının ne kadar önemli olduğunun farkına vardı. Danışanlarımıza genellikle önerdiğimiz bağışıklık destekleyici ürünler arasında beta glukanlar, propolis takviyeleri, echinacea içerikli takviyeler, C vitamini ve çinko içerikli takviyeler öne çıkıyor. Aynı zamanda bitkisel çaylarda immün sistemi desteklemek için güvenle kullanabileceğimiz ürünlerdir. Bitkisel çaylarda dikkat etmemiz gereken en önemli konu ise bu ürünlerin güvenilir kaynaklardan temin edilmesi ve pharma grade düzeyinde içeriğe sahip olmasıdır.

Şimdi gelin birkaç bitkisel çayı daha yakından tanıyalım;

Papatya Çayı: Papatya çiçeklerinin toplanıp kurutulmasıyla elde edilen bu çay kafein içermemesinden dolayı yeşil ve siyah çaya alternatif olarak tüketilir. Papatya çayının faydaları farklı türlerde antioksidanlar barındırmasından kaynaklamaktadır. Yorucu bir günün ardından içtiğimiz bir bardak papatya çayı gün içerisindeki tüm stresimizi atmamıza yardımcı olur. Sedatif özelliği vardır. Boğaz ağrısını hafifletir ve ağız içerisinde oluşan aftlara iyi gelir.

Nane Çayı: Nane çayı hoş kokulu, tadı güzel, aromalı ve rahatlatıcı etkisi olan bir çaydır. Nezle ve gripte halkımız arasında popüler olarak kullanılan nane çayı, öksürüğü hafifletip tahriş olan boğazı yumuşatır. Ticari olarak üretilen pek çok burun açıcı preparat içerisinde de kullanılan nane, yoğun bir antiviral özelliğe sahiptir.

Zencefil Çayı: Zencefil sarı-kırmızı renkte çiçekleri olan ve kökleri çok eskiye dayanan bir bitkidir. Uçucu yağlar açısından çok zengin olan zencefil antik çağlardan beri tıpta kullanılır. Zencefil çayının en büyük özelliği sindirime yardımcı olması ve kabızlık ve şişkinliği önlemesidir. Aynı zamanda içerdiği C vitamini ile bağışıklık sistemimizi de desteklemeye yardımcı olur.        

Kuşburnu Çayı: Kuşburnu C ve E vitamini, karotenoidler, organik asitler ve esansiyel yağ asitleri içeren çok iyi bir fitokimyasal kaynağıdır. B vitamini açısından zengin olması nedeniyle enerji metabolizmasında, büyüme ve gelişmede de etkilidir. İyi bir C vitamini kaynağı olmasına rağmen işlenmesi ve kurutulması sırasında içeriğindeki C vitaminin bir kısmını kaybeder. Kuşburnunun içeriğinde çok yüksek seviyelerde likopen içerdiği saptanmıştır. Kırmızı renklenmeden sorumlu olan ve en yaygın olarak domateste bulunan likopen tüketildiğinde yüksek oranda antioksidan etkinlik gösterir. Kuşburnu çayının antiinflamatuar özelliği, dolaşımı iyileştirmek için arterlerdeki ve kan damarlarındaki iltihabı azaltmaya yardımcı olur. İsveç Deneysel Tıp Bilimleri Departmanı tarafından yürütülen bir çalışmada kuşburnu tozu alımının kardiyovasküler hastalık riskini önemli ölçüde azalttığı sonucuna varılmıştır.

Okaliptüs Çayı: Avusturalya kıtasına özgü bir bitki olan ancak günümüzde dünyanın pek çok bölgesinde yetiştirilen okaliptüs, göğüs ve burun tukanıklığı başta olmak üzere gribin belirtilerini hafifletmek için kullanılır. Avusturalya yerlilerinin (Aborjinler) yüzyıllardır yüksek ateş tedavisinde kullandığı okaliptüs çayı, ekspektoran özelliğe sahiptir ve göğüs bölgesini rahatlatır. Okaliptüs çayının buharını solumak burun tıkanıklığına ve akıntısına iyi gelir. Aynı zamanda okaliptusta bulunan okaliptol adlı kimyasal bileşenin grip virüsünün normalden çok daha kısa sürede etkisiz hale getirilmesine yardımcı olduğu bilinmektedir.

Ihlamur Çayı: Ihlamur daha çok ılıman iklimde yetişen ağaç formunda bir bitki türüdür. Ihlamur çayı ise ıhlamur ağacının kurutulmuş yaprak ve çiçeklerinden üretilen bitkisel bir içecektir. Ihlamur çayının sağlığa faydaları büyük ölçüde bitki besinlerinin, flavanoidlerin ve diğer terletici maddelerin yüksek konsantrasyonundan kaynaklanmaktadır. Ihlamur çiçeği çayı yatıştırıcı etkisi nedeniyle özellikle panik bozuklukları, uykusuzluk ve zihinsel stres için etkilidir.

 

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.