Bebeklerde Pişik ve Yönetimi

Bebeklerde Pişik ve Yönetimi

Ecz. Merve ÇERŞİL

Bir ailenin en hassas noktası elbette ki bebekleridir. Tüm aileler bebeklerine en güzel şekilde bakım sağlamak ister. Bebeklerin ve ailelerin sınandığı en önemli sorunlardan biri ise pişiktir. Pişik hem gündelik hayatta hem hastalığın eşlik ettiği durumlarda ek bakım gerektiren özel bir durumdur. Gelin şimdi pişik konusuna bir göz atalım.

Pişiği genel olarak tanımlamak gerekirse pişik; sağlıklı cilt dokusunun bozulması ile ortaya çıkan iltihaplı kızarık alanlardır. Genel olarak vücudun kıvrımlı ve hava teması daha az olan bölgelerinde görülür. Bazı durumlarda basit bir kızarıklıkla başlayan pişiğe mantar gibi sekonder komplikasyonlarda eşlik edebilir. Aileler tarafından ateşli hastalıklar kadar ciddi görülmese de pişik bebeklerde yüksek oranda huzursuzluğa neden olur ve aileleri çaresiz bırakır. Pişikle savaşmanın en temel yolu bebekte pişik oluşmadan önce uygun gündelik bakım yapılması ve pişiğe neden olan durumların farkında olup önüne geçilmesidir.

Pişiğe neden olan sebepler nelerdir?

  • Cildin yeteri kadar kuru tutulamaması; ortamın nemli kalması cildin bariyer bütünlüğünü bozar ve cildin geçirgenliğini arttırır. Aynı zamanda ortam bakteri üremesine daha uygun hale gelir ve pişiğe yatkınlık artar.
  • Hatalı bez ve ıslak mendil seçimi; yeteri kadar hava almayan, uygun süre boyunca idrar ve gaitayı muhafaza edemeyen bez seçimleri, alkol ve kimyasal içeriği yüksek ıslak mendil kullanımı pişiğin en sık görülen nedenlerinden biridir.
  • İdrar ve dışkı artığı ile uzun süre temas; bebeklerin bezleri dışkılamadan sonra en kısa sürede değiştirilmelidir. Yeteri sıklıkta değiştirilmeyen bezler bebek cildinin idrar ve dışkı artığıyla temas süresini arttırır, bu da cildin bütünlüğünü bozar.
  • Aşırı sıkı bez bağlama; hem cildin hava almasını engellemesi hem de sürtünmenin artmasına sebep olması nedeniyle basit ama önemli nedenlerden biridir.
  • Antibiyotikler; sağlıklı barsak florasını bozması ve bu nedenle ishale neden olması sebebiyle antibiyotik kullanımı çoğu zaman pişiğe neden olmaktadır.
  • Sürtünme; yürüteç, ana kucağı gibi yardımcı aparatların kullanımı, bebeğin bez bölgesinin havalanmasını engellemekte ve oluşturdukları sürtünme sebebiyle cildin bütünlüğünü bozmaktadır.
  • Alerji; hem bez alerjisi hem de gıda alerjisi pişiğin temel nedenlerinden biridir.
  • Ek gıdaya geçiş; uygun olmayan sıralama ile ek gıdaya geçiş de barsak florasını etkileyeceği ve sindirim sorunlarına sebep olacağı için pişiğe neden olabilir.

Pişikten korunmanın yolları nelerdir?

  • Bebeğin altı her zaman temiz ve kuru tutulmalı, uygun süre aralıklarında bez değişimi sağlanmalıdır.
  • Pamuklu, kimyasal ve boyar madde içermeyen bezler tercih edilmeli; bebeğe uygun numaralı bez kullanılmalıdır.
  • Mümkünse temizleme için su tercih edilmelidir. Islak mendil kullanılacaksa da alkol ve parfüm içermeyen, doğal yapılı, uygun pH’lı ıslak mendiller tercih edilmelidir.
  • Temizleme işlemlerinden sonra bebeğin cildi mümkünse havalandırılmalı, yeniden bez bağlama yapılmadan önce kuru olduğundan emin olunmalıdır.
  • Bez üzerine giydirilen kıyafetlerin pamuklu veya hava geçirgenliğinin yüksek olmasına özen gösterilmelidir.
  • Uygun bariyer kremlerin ve pişik kremlerinin kullanımı pişikten korunmak için yardımcı olabilir. Bu tarz ürünlerin seçiminde mutlaka doktor veya eczacınızdan destek almayı unutmayınız.
  • Antibiyotik kullanımı esnasında probiyotik desteği sağlanması ve ek gıdaya geçiş dönemlerinde uygun sıralamaya dikkat edilmesi pişik riskini en aza indirir.

Basit bir kızarıklık ya da ilerlemiş bir pişikte olsa pişik bir bebeğin huzurunu bozan basit ama zorlayıcı bir durumdur. Pişikten korunmanın, pişiği tedavi etmekten çok daha kolay ve ucuz olduğu unutulmamalıdır.

Unutmayın ki sizin ve bebeğinizin sağlığı en değerli yatırımınızdır!

 

Ecz. Merve ÇERŞİL

mervecersil@gmail.com

 

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.