Kalp Krizinden Korunmak
Kalp krizleri genellikle kalbi besleyen koroner damarlarda oluyşan ağlı plakların üzerinde milimetrik yırtılmaların oluşması ve saniyeler içinde üzerinde pıhtı birikerek damarı tıkaması sonucu görülür.
Arjantin, Brezilya ve Paraguay’da yetişen mate bitkisi, Güney Amerikalıların geleneksel içeceğidir. Mate bitkisinin içerdiği yüksek orandaki vitamin ve mineraller sayesinde sağlığa yararı çok. Ilex paraguariensis bitkisinin dallarından ve yapraklarından elde edilen mate, yüksek oranda kafein barındırıyor ve çay olarak tüketiliyor. Yaprakları genellikle ateşte kurutuluyor ve bu yapraklar çay yapmak için sıcak suya batırılıyor. Yaygın tüketilen ülkelerde geleneksel bir kaptan birden fazla kişiyle içilen mate çayının arkadaşlığı ve bağlılığı simgelediğine dair bir inanış da mevcut. Aktarlarda ve marketlerde satılan mate bitkisi, kafein içeriğiyle uyarıcı ve termojenik özellik gösteriyor.
Mate Bitkisinin Faydaları
Matı Çayı Zayıflatır Mı?
Merkezi sinir sistemini uyarıcı etkisi nedeniyle dokularda yağ ve glikozun hareketini ve hızlı yakılmasını sağlıyor. Açlık duygusu ve aşırı iştahın önüne geçmeye yardım ediyor. Ödem giderici etkisi ile de özellikle karbonhidrat kısıtlı zayıflama diyetlerine olumlu katkı sağlıyor. Mate bitkisinin içeriğinde kafein, teobromin, kafeik asit türevleri ve flavanoidler başta olmak üzere saponinler ve nitrit glikozitleri de bulunur. Bileşimindeki kafein ve klorojonik asit nedeniyle uyarıcı bir etkisi vardır. Aynı zamanda iştahı baskılar ve sindirimi kolaylaştırır.
Araştırmalar mate çayının metabolizmayı hızlandırdığını belirtiliyor. Bir araştırmada aşırı kilolu kişilere 12 hafta boyunca, günde 3 gram mate bitki tozu veriliyor. Araştırma sonunda kişilerin ortalama 0,7 gram kilo kaybettiği, bu kaybın yüzde 2’sinin bel-kalça bölgesinden olduğu belirtilmiş. Mate verilmeyen grubun ise araştırma sonunda 2,8 kilo aldığı ve bunun bel-kalça bölgesinde yüzde 1’lik bir artış yarattığı kaydedildi.
Yeşil Çaydan Daha Güçlü Antioksidan
Mate yaprağı bünyesinde; A, C, E, B1, B2, B3 ve B5 vitaminleri ile klorofil, kalsiyum, manganez, demir, selenyum, potasyum, magnezyum, fosfor ve protein yapı taşı olan 15 farklı aminoasit türü barındırıyor. Yeşil çaydan daha kuvvetli antioksidan içeriğine sahip bitki, bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirirken birçok kronik dejeneratif hastalığa, romatizmaya, kalp-damar hastalıklarına karşı koruyucu özellik gösteriyor.
Mate Çayı Nasıl Demlenir?
Kurutulmuş ve kıyılmış mate bitkisi, sıcak su içerisinde bekletilerek çay olarak tüketilir. Yeşil çay tadını andıracak şekilde acımsı bir tadı vardır. Demliğin 3’te biri kadar mate bitkisi koyulur ve üzerine kaynar olmayan sıcak su dökülür. Bir iki dakika demlenmeye bırakılır. Hatta bu dem birkaç defa kullanılabilir. French press yardımıyla da demleyebilirsiniz. Genellikle sade ve sıcak olarak içilir. Farklı lezzetler elde etmek için süt veya limon ekleyebilirsiniz. Yazın ise soğuk çay olarak da tüketilebilir.
Mate Çayı Ne Zaman İçilmeli?
Mate çayının içerdiği yüksek miktardaki kafein nedeniyle gün içinde içilmesi tavsiye edilirken, akşam alınması önerilmez. Uyarıcı özelliği olmasından ötürü uykusuzluk yaratabilir.
Mate Çayının Yan Etkileri
Acıbadem Hayat
Kalp krizleri genellikle kalbi besleyen koroner damarlarda oluyşan ağlı plakların üzerinde milimetrik yırtılmaların oluşması ve saniyeler içinde üzerinde pıhtı birikerek damarı tıkaması sonucu görülür.
Argivit Bromelain Nedir? Bromelain’in Faydaları Nelerdir?
Moderatör: Ecz. Hakan Gençosmanoğlu Konuk: Prof. Dr. Ayten Kayı Cangır
Son dönemde akıllı saatler, sağlık takibi konusunda büyük ilgi görüyor. Nabız ölçümü, uyku düzeni ve adım sayma gibi özellikleri bulunan bu cihazlar, her yaştan ve alandan kullanıcının dikkatini çekiyor.
NASODREN® Anında Etkili, Doğal Sinüzit Spreyi
Reçete Karaciğer Yağlanması