Tip 1 ve Tip 2 Diyabet Arasındaki Farklar Nelerdir?

Tip 1 ve Tip 2 Diyabet Arasındaki Farklar Nelerdir?

Şeker hastalığı, ya da diyabet (Diabetes Mellitus), pankreasın vücut için yeterli miktarda insülin üretememesi ya da ürettiği insülinin vücut tarafından etkili bir şekilde kullanılamaması sonucunda ortaya çıkan yüksek kan şekeri nedeniyle gelişen hastalık tür ve gruplarına genel olarak verilen isimdir. Diyabetin 2 çeşidi vardır. Bunlar: Tip 1 ve Tip 2 diyabet. 

Tip 1 diyabette genetik faktörler daha etkilidir. Eğer genlerinizde Tip 1 diyabetin oluşmasını sağlayacak bir ortam varsa bundan kaçamazsınız. Hastalık çocukluk çağında bile görülebilir.  Aslında hastalığın sebebi pankreasın beta hücrelerinden salgılanan insülinin yeterli seviyede üretilememesinden kaynaklanır.  İnsülin, kan içerisindeki şekeri hücreye taşımakla görevlidir. Tip 1 diyabette yeteri kadar insülin üretilmediği için kandaki şeker tam olarak hücrelere taşınamaz. Bunun için kan şekeri normalden yüksek çıkar.

Tip 2 diyabete baktığımızda ise genetik faktörlerden çok kilo alımı ve obeziteyle alakalıdır. Kişi sürekli fazla miktarda enerji aldığında kan şekeri doğal olarak artmaktadır. Kandaki şeker seviyesini düşürmek için pankreas daha fazla insülin üretir. Başlarda fazla insülin talebini yerine getirebilen pankreas, kilo alımı devam ettiğinde görevini yerine getiremeyecektir. Devamında insülinin verimi düşmekte ve insülin direnci oluşmaktadır. Verimsiz olan insülin, kan şekerini yeteri kadar düşüremediği için doğal olarak kan şeker seviyesi yüksek olacaktır. Tedavi olarak dışarıdan insülin alımı ya da pankreasın daha fazla çalışması için ilaçlar kullanılır. Yalnız bunlarda geçici yöntemler olup; kişi fazla enerji tüketmeye devam ederse kısır bir döngü şeklinde bu olay devam edecektir. Sonuç olarak, özellikle Tip2 diyabetin gelişmemesi bizim elimizdedir. Birçok Tip2 diyabet hastası, yediklerine dikkat ederek ve düzenli egzersiz yaparak iyileşme sağlamıştır. Beden kitle indeksi 35’in üzerinde olan Tip2 diyabet hastaları ise obezite cerrahisi ile iyileşme sağlamaktadırlar. İleri seviyede şeker hastalığı olan hastalar ise şeker hastalığı ameliyatını tercih etmektedir..

Aralarındaki farkı kısaca özetlemek gerekirse;

Helixbilim.com

DİĞER HABERLER
’Reçete’ / Astım Hastalığı
Kutlu Olsun
’Reçete’ / Radyoterapi Sürecinde Merak Edilenler
Bahar Alerjisinden Korunma Tavsiyeleri
Gebelikte Hipertansiyona Dikkat!
Her Baş Ağrısı Migren Olmayabilir
Reçete Karaciğer Yağlanması
Anında Etkili, Doğal Sinüzit Spreyi
Bromelain Nedir?
’Reçete’ / Akciğer Kanseri
Akıllı Saate Bakan Doktora Koşuyor
Kalp Krizinden Korunmak
İyi Bayramlar
Bahar alerjisine dikkat
Beslenme ve Diyet Önerileri
’Reçete’ / Nükleer Tıp, PET ve Kanser Tedavisi
’Reçete’ / Antibiyotik Direnci
Hemen Acile Koşmayın
Kanserde Yeni Tedavi Yöntemleri
Cilt Lekeleri
Kutlu Olsun
Reçete Kanser Nasıl Tanınır
Ramazan Ayında Susuz Kalmamak
Kızamık virüsünden nasıl korunulur?
Hamilelerdeki Rahatsızlıklar Nasıl Geçer?
Kutlu Olsun
’Reçete’ / Meme Kanseri
Dijital Demans Tehlikesi
Ramazanda İlaç Kullananlara Uyarılar
Ramazanda Beslenme Önerileri

En Çok Okunanlar


Kalp Krizinden Korunmak

Kalp krizleri genellikle kalbi besleyen koroner damarlarda oluyşan ağlı plakların üzerinde milimetrik yırtılmaların oluşması ve saniyeler içinde üzerinde pıhtı birikerek damarı tıkaması sonucu görülür.

Akıllı Saate Bakan Doktora Koşuyor

Son dönemde akıllı saatler, sağlık takibi konusunda büyük ilgi görüyor. Nabız ölçümü, uyku düzeni ve adım sayma gibi özellikleri bulunan bu cihazlar, her yaştan ve alandan kullanıcının dikkatini çekiyor.