Ramazanda İlaç Kullananlara Uyarılar

Ramazanda İlaç Kullananlara Uyarılar

Uzmanından "ramazanda aç karnına ilaç kullanacaklara" uyarılar

AYŞE YILDIZ - Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun Usta, ramazanda "aç karnına ilaç" kullanacakların dikkatli olması, ilaç kullanım kurallarına uyması gerektiğini söyledi.

Tedavi olabilmek için doğru ilaç kullanmanın önemine işaret ederek, toplumda ilaçların aç karnına kullanımına ilişkin bilinmeyen konular olduğunu belirtti.

Aç karnına ilaç aldıktan sonra yarım saat yemek yememek gerektiğini ifade eden Usta, "Ya da yemek yedikten sonra en az iki saat geçecek, daha sonra ilacınızı alacaksınız. O zaman aç karnına ilaç kullanmış oluyoruz. İlacı aç karnına alıp, arkasından hemen yemek yersek yediğimiz yemeğin içindeki bazı maddelerin ilaçlarla etkileşimi söz konusu olacaktır." diye konuştu.

Tok karna alınan ilaçlarda sorun yaşanmadığını dile getiren Usta, aç karnına içilen ilaçların yemekle tüketilmesi halinde ilacın toksinlerinin ortaya çıkabileceğini söyledi.

Bazı antibiyotiklerin süt ürünleri ağırlıklı yemekle alındığında emiliminin azalacağını bildiren Usta, şunları kaydetti:

"İlacın kandaki düzeyini düşürürsünüz. Örneğin bazı antidepresanları peynir bakımından zengin yemekle aldığınızda ilacın toksin etkileri ortaya çıkacaktır. Kan sulandırıcıları alırken mutlaka yemekte çok yeşillik kullanmayın çünkü yeşillik K vitamini demektir. Yeşil sebzeler, ıspanak, marul, brokoli gibi yeşillikler K vitamini bakımından zengin olduğu için kan sulandırıcı ilacın etkisini azaltacaktır. İlaçla besinler arasında etkileşim olmaması için hastalara aç karnına alın diyoruz."

Usta, ilaç kullanmanın basit bir şey olmadığını, yan etki veya toksin etki yaratma potansiyelinde olduklarını, bu nedenle ramazanda daha dikkat etmek gerektiğini ifade etti.

Yüksek riskli hasta grubuna ve kronik hastalara mutlaka doktor kontrolünde oruç tutmalarını öneren Usta, bazı ilaç gruplarının idrar söktürücü, aşırı tuz kaybı, ödem attırıcı özelliği nedeniyle ramazanda dikkatli kullanılmasını önerdi.

- "Sahura kalkıp, yarım saat önceden aç karnına ilaç içmek gerekiyor"

Ramazan’da ilaç kullanımına, hastaların doktorlarıyla karar vermesi gerektiğini belirten Usta, şunları kaydetti:

"Ramazan’da tok karnına alınacak ilaçlarda sorun yok ancak aç karnına içilecek ilaçları doğru kullanmak önemli. Eğer günde iki doz alınacaksa ya iftarda ilacı suyla içip, yarım saat beklemek ya da yemeği yedikten sonra 2 saat bekleyip ilacını almak lazım. Sahura kalkıp, yarım saat önceden aç karnına ilaçları içmek gerekiyor. İftarı yaptıktan sonra sahura kadar sürekli bir şeyler yemeyin, aç karnına ilaçlar için en az 2 saat ara verin. Özellikle tiroit gibi hormon ilaçlarını mutlaka aç karnına alın."

https://www.haberturk.com/antalya-haberleri/37215653-uzmanindan-ramazanda-ac-karnina-ilac-kullanacaklara-uyarilar

DİĞER HABERLER
’Reçete’ / Fibromiyalji Nedir?
Nabız Nedir? Kaç Olmalı?
Güneş Yanıklarına Dikkat !
’Reçete’ / Cinsellik Nedir? Nasıl Sağlıklı Yaşanır?
Anoreksiya Nervoza
Havuzlara Dikkat
KKKA Tehlikesi
Hastalık Değil Farklılık
’Reçete’ / Yüz Estetiği Rehberi
Kilo Vermek İçin Organlarınzdan Olmayın
Yaz Aylarında Diş Bakımı
Demans Nedir?
Aşırı Sıcaklara Dikkat
Kalp Hastaları Sıcak Havalarda Ne Yapmalı?
’Reçete’ / Diyabetik Ayak Nasıl Tedavi Edilir
Magnezyum Nedir
Kurban Bayramınız Kutlu Olsun
Bel Ve Boyun Fıtığı
’Reçete’ / Sağlıklı Alışveriş Rehberi
Yaz Hastalıkları
Keneden Korunmanın Yolları
Kulak Tıkacı Kullanın
Doğal Sinüzit Spreyi
Zihinsel ve Fiziksel Performans Desteği
’Reçete’ / MS Hastalığı
Güneş Işığının Zararları ve Korunma Yolları
Sessiz Tehdit: Gut Hastalığı
’Reçete’ / Kalça Ağrıları
19 Mayıs Kutlu Olsun!
Kolajenden Gelen Güç

En Çok Okunanlar


Keneden Korunmanın Yolları

Hastalığa sebep olan mikrobun bulaştırıcısı olan keneler uçmazlar, zıplamazlar; yerden yürüyerek vücuda tırmanırlar.

Yaz Hastalıkları

İşte,yaz aylarında sık olarak karşılaşılan yaz hastalıkları ve yılın en sıcak aylarını sorunsuz geçirebilmeniz için dikkat etmeniz gereken bir öneri.

Bel Ve Boyun Fıtığı

Osteopatik manipülatif tedavi (OMT), ilaçsız ve cerrahisiz bir yöntem olması nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilmektedir