Ramazanda Beslenme Önerileri

Ramazanda Beslenme Önerileri

Ramazan’da sağlıklı beslenme için uzmanlar önemli açıklamalarda bulundu. Diyetisyen Melike Çağlayan, sahurun atlanmaması gerektiğini vurgularken, iftarın hafif yiyeceklerle açılmasını ve su tüketiminin önemli olduğunu belirrti.

Çağlayan, sahura kalkmamanın veya sadece su içerek sahur yapmanın yanlış bir beslenme alışkanlığı olduğunu belirterek, bu durumun açlık süresini 20 saate kadar uzatarak kan şekerinin düşmesine neden olabileceğini vurguladı.

Ayrıca, sahurda ağır yemekler tüketmenin metabolizmayı yavaşlatarak kilo alma riskini artıracağını ifade etti. Çağlayan, "Sahura mutlaka kalkılmalı ve hafif yiyecekler tüketilmelidir. Süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan bir kahvaltı ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir. Gün içerisinde aşırı acıkma sorunu yaşayanlar, midenin boşalma süresini uzatan posalı ürünler ve kompleks karbonhidratları beslenmelerine eklemelidir. Özellikle yumurta tüketimi faydalı olurken, hamur işleri ve basit şekerlerden uzak durulmalıdır." dedi.

İFTARDA HAFİF YİYECEKLER TERCİH EDİLMELİ

Gün boyu süren açlığın ardından iftar sırasında kontrolsüz yemek tüketiminin kilo artışına ve sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirten Çağlayan, iftarın hafif yiyeceklerle açılmasını önerdi.

Çağlayan, "İftara peynir, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba ile başlanmalı, ardından 10-15 dakika ara verilerek ana yemeğe geçilmelidir. ekmek ve pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek yiyecekler yerine, bulgur pİlavı, kepekli ekmek veya tam buğday ekmeği tüketilmelidir. Büyük porsiyonlar yerine, iftardan sonra azar azar ve küçük porsiyonlar şeklinde beslenmek daha sağlıklı olacaktır." dedi.

TATLI SEÇİMİ DİKKATLİ OLMALI

Ramazan ayında tatlı tüketiminin arttığını belirten Çağlayan, ağır şerbetli ve yağlı tatlılar yerine sütlü tatlılar veya meyve tercih edilmesini önerdi. Yemeklerin pişirme yöntemlerinin de önem taşıdığını vurgulayan Çağlayan, yemeklerin yavaş ve iyice çiğnenerek tüketilmesi gerektiğini, ızgara, haşlama, fırında veya buğulama yöntemleriyle hazırlanmış yemeklerin tercih edilmesinin daha sağlıklı olacağını ifade etti.

Ramazan boyunca su tüketiminin ihmal edilmemesi gerektiğini söyleyen Diyetisyen Çağlayan, susama hissi olmasa bile iftar ve sahur arasında yeterli miktarda su içilmesini tavsiye etti. Ayrıca, iftardan 1-2 saat sonra yapılacak kısa mesafeli yürüyüşlerin sindirime yardımcı olacağını belirtti.

 

 

cumhuriyet.com

DİĞER HABERLER
Nabız Nedir? Kaç Olmalı?
Güneş Yanıklarına Dikkat !
’Reçete’ / Cinsellik Nedir? Nasıl Sağlıklı Yaşanır?
Anoreksiya Nervoza
Havuzlara Dikkat
KKKA Tehlikesi
Hastalık Değil Farklılık
’Reçete’ / Yüz Estetiği Rehberi
Kilo Vermek İçin Organlarınzdan Olmayın
Yaz Aylarında Diş Bakımı
Demans Nedir?
Aşırı Sıcaklara Dikkat
Kalp Hastaları Sıcak Havalarda Ne Yapmalı?
’Reçete’ / Diyabetik Ayak Nasıl Tedavi Edilir
Magnezyum Nedir
Kurban Bayramınız Kutlu Olsun
Bel Ve Boyun Fıtığı
’Reçete’ / Sağlıklı Alışveriş Rehberi
Yaz Hastalıkları
Keneden Korunmanın Yolları
Kulak Tıkacı Kullanın
Doğal Sinüzit Spreyi
Zihinsel ve Fiziksel Performans Desteği
’Reçete’ / MS Hastalığı
Güneş Işığının Zararları ve Korunma Yolları
Sessiz Tehdit: Gut Hastalığı
’Reçete’ / Kalça Ağrıları
19 Mayıs Kutlu Olsun!
Kolajenden Gelen Güç
Kilo Vermede Yapılan En Büyük Hatalar

En Çok Okunanlar


Keneden Korunmanın Yolları

Hastalığa sebep olan mikrobun bulaştırıcısı olan keneler uçmazlar, zıplamazlar; yerden yürüyerek vücuda tırmanırlar.

Yaz Hastalıkları

İşte,yaz aylarında sık olarak karşılaşılan yaz hastalıkları ve yılın en sıcak aylarını sorunsuz geçirebilmeniz için dikkat etmeniz gereken bir öneri.

Bel Ve Boyun Fıtığı

Osteopatik manipülatif tedavi (OMT), ilaçsız ve cerrahisiz bir yöntem olması nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilmektedir