Nedir Bu Propolis?

Nedir Bu Propolis?

Ecz. Hilal Nesrin Elbir  

 

Milyonlarca yıldan beri varlığını sürdüren arıların, dünya üzerindeki bu başarıları büyük ölçüde ürettikleri kimyasallara bağlıdır. Bal, balmumu, zehir, polen, propolis ve arı sütü gibi arı ürünleri, bizler için de çok geniş biyolojik aktivite sergilemektedir.

 

Propolis, arıların patojenik mikroorganizmalara karşı kimyasal silah olarak kullandıkları bir maddedir ve antik çağlardan beri insanlar tarafından pek çok hastalığa çare olarak kullanılmıştır.

 

Nedir bu propolis?

Yunanca Pro (ön-önce) ve Polis (şehir) kelimelerinin birleşiminden oluşan bu isim “şehir-girişi-savunması” şeklinde çevrilir.

Arı-tutkalı olarak da bilinen yapışkan- kahverengi bir maddedir. Arılar, ağaçların tomurcuk ve kabuklarından topladıkları reçineleri, karınlarından salgıladıkları özel balmumu pullarıyla harmanlayarak propolisi oluştururlar.

-Bu arada reçinenin de, bitkide yaralanmış kısmı böceklere ve patojenlere karşı korumak için salgılandığını ve bir bandaj vazifesi gördüğünü de belirtmek istiyorum-

 

Arılar propolisi istenmeyen davetsiz misafirleri, potansiyel zararlıları dışarda tutmak, kovandaki boşlukları kapatmak, kovanın içini ve dolayısıyla balımızı steril halde tutmak için kullanırlar.

 

Arılarla ilgili kısmı bu kadar uzun tutma sebebim, bizlerin de propolisi kullanırken benzer etki mekanizmasından faydalanıyor oluşumuzdandır.

 

Genellikle sıvı tentür ve kapsül formda bulunan PROPOLİS’in

Kullanım Alanları:

Doğal Antibiyotik

Günümüzde özellikle “antibiyotik direnci” konusu ve antibiyotiklerin bağırsaklarımızda yaşayan iyi bakterileri (probiyotikleri) yok etmesinden dolayı sorunlar yaşıyoruz. Bakterilerle savaşmak için ilaçlar kadar güçlü antimikrobiyal etkisi ile propolisi tercih edebiliriz. Mideye yerleşen ve kronik enflamasyona sebep olan, ülser ve mide kanserine kadar pek çok hastalığa sebep olan Helicobacter Pylori dahil, pek çok dirençli bakteriye karşı güçlü etkinliği ile ilgili çalışmalar mevcuttur.

Antiviral etkinliğinden dolayı, uçuk ve genital herpes lezyonlarında lokal ve oral olarak uygulanabilmektedir.

Cilt yaraları, apseler ve küçük yanıklarda kullanımı vardır. Hızlı yara iyileştirme özelliğinden tarih boyu faydalanılmıştır.

Bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve kişinin daha zinde- enerjik hissetmesine yardımcı olur.

Antifungal özelliği sayesinde tırnak mantarlarında kullanımı mevcuttur.

Ağız ve boğaz mukozası sorunlarında, diş eti enfeksiyonları tedavisinde oral olarak, gargara ve diş macunu olarak kullanımı mevcuttur.

Tamamlayıcı tıpta propolisin çeşitli kanser türlerine etkisiyle ilgili çalışmalar vardır.

 

Sizlere tavsiyem; arı kovanının eskiye dayanan bilgeliğine güvenin ve propolisi deneyin...

 

*Arı ürünleri allerjisi olanlar için uygun değildir.

 

 

Ecz. Hilal Nesrin Elbir

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.