Vitaminleri fazla alırsak ?

Vitaminleri fazla alırsak ?

 

Vitaminler kuşkusuz vücudumuz için birçok temel işlevde rol alıyor.

Peki ya vitaminleri fazla alırsak?

Vitaminler fazla alındığında baş dönmesi, bulantı, karaciğer enzimlerinde yükselme hatta böbreklerde hasara kadar birçok yan etkiye sebep olabilir.

Birçok kişi vitaminlerin zararsız olduklarını düşünüp, tereddüt etmeden vitamin kullanıyor hatta vücutta birikmeden idrarla atıldığını düşünüyor. Ama yüksek doz alındığında vitaminler vücutta ciddi hasarlara yol açabilir.

 

Vitamin A

Yağda çözünen çok önemli bir vitamindir. Göz sağlığında gözlerin alacakaranlığa alışmasına ve görmeye yardım eder, kemik doku oluşumunda, epitel hücrelerinin yapımında sıklıkla kullanılır.

A vitaminin fazla alınması

A vitamininden yeterli beslenen bir birey günlük ihtiyacın 10 katı kadar A vitamini alırsa vücutta zehirlenme etkisi görülür. Zehirlenmenin ilk belirtileri baş ağrısı, baş dönmesi, kusma şeklindedir. Fazla alınmasında karaciğerde büyüme, eklemlerde ağrı, baş ağrısı, kuru ve pul pul dökülen deri, kusma ve iştah kaybı, uzun kemiklerde kalınlaşma, saç dökülmesi, deride sararma ve kafa içi basıncın artması, sinir sisteminde hasar ve doğumsal bozukluklar da gözlenebilir.

 

 

Vitamin B

Vitamin B vitaminler grubunun genel adıdır ve — B-1, B-2, B-3, B5, B-6, B-7, B-9, B-12. Olarak alt türleri vardır. Bu vitaminler metabolizma hızı, sağlıklı saç ve cilt hatta hafıza üstünde etkilidir

En çok B1,B6 ve B12 kombinasyonları kullanılır. Özellikle B3 ve B6 fazla alınımında sinir hücre harabiyeti, bulantı ve karaciğer toksisitesi yapabilir.

 

 

Vitamin D

D vitamini; yağda eriyen bir vitamindir. Emilimi için yağ ve safraya ihtiyaç vardır.

Vücut Çalışmasındaki Görevleri

En önemli işlevi kalsiyum metabolizmasını denetlemek ve düzenlemektir. Kemikler kalsiyum deposudur. Kalsiyumun kemiklere taşınmasına ve yerleşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda fosfor metabolizmasına da yardımcı olmaktadır.

D Vitamininin Fazla alınması;

Vitamin D suda erimediği için fazlası idrarla atılamaz ve bu nedenle ihtiyaçtan fazlası ve gelişigüzel alınması sakıncalıdır. Fazla alınması eklemlerde ve yumuşak dokularda anormal kireçlenmeye neden olur. Yine çocuklarda fazla ve gelişigüzel kullanıldığında büyümede duraksama, kusma, böbreklerde taş oluşumu gözlenir.

 

 

 

C Vitamini (Askorbik Asit)

Vitamin C; hava ile temasla kolay okside olur, suda erir, ekşi tattadır, ışıkla temasta rengi koyulaşır, ısıya dayanıksız bir vitamindir.

Vücut Çalışmasındaki Görevleri

Vitamin C, bağ dokularını bir arada tutan, zehirlenmeler ve ateşli hastalıklarda vücudu koruyan ve bağışıklık sistemini güçlendiren bir vitamindir.

Vücudumuzda kan yapımı için gerekli olan demir ve folik asidin kana

geçmesini kolaylaştırır ve kullanımını arttırır. Böylelikle kansızlığı önler.

Damar çeperlerini güçlendirerek kanamaya ve gözde katarakt oluşumuna engel olur.

Meme kanseri ve güneş ışınlarının oluşturduğu deri kanserlerinin gelişimini yavaşlatır. Antioksidan bir vitamindir.

Yetersizlik ve Fazlalıkları

Fazla alındığı takdirde idrarla atılır. İhtiyaçtan çok fazla alımlarda böbreklerde taş oluşumuna, ishale, alerjik deri belirtilerine neden olabilir.

 

Yukarıda örneklerde olduğu gibi yararlı sandığımız vitaminler bilinçsiz kullanıldığında hayati tehlikeleri beraberinde getirmektedir. Vitamin kullanımı için mutlaka doktorunuza ve eczacınıza danışınız. 

Vitamin overdose can trigger several health issues /Vishakha Sonawane

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.