Doğal Afetlerin İnsan Psikolojisi Üzerindeki Etkileri

Doğal Afetlerin İnsan Psikolojisi Üzerindeki Etkileri

Psk. İlknur GÖKÇE

 

Doğal afetler (sel, deprem, heyelan, volkanik patlamalar, tsunami, orman yangınları) can ve mal kaybının oluşmasına sebep olan olaylardır. Afetler anlaşılması güç bir küresel sorundur; hayatımızın kaçınılması mümkün olmayan bir gerçeğidir. Her yıl çeşitli bölgeler ve topluluklar, psikolojik hastalıklara ve maddi kayıplara sebep olan afetlerden etkilenmektedir. Afetler ve ruh sağlığı birbiriyle ilişkili iki konudur. Afetzedelerde sosyal ve ekonomik sıkıntıların yanı sıra psikolojik sıkıntılar da oldukça yaygındır.  Afetler, ondan etkilenen nüfus üzerinde olumsuz bir etkiye neden olabilir. Sosyal ve ekonomik kayıplarla birlikte, toplumlar ve o toplumda yaşayan bireyler, Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB), anksiyete ve depresyonu hızlandırabilecek bir zihinsel karmaşa yaşarlar. Genel olarak afetler maddi kayıpların maliyeti ile ölçülür, ancak bu kayıplar bir kişinin afet sonrası yaşadığı duygusal acılarla kıyaslanamaz. Çünkü psikolojik olarak çökmüş bir bireyi maddi varlık tatmin etmez. Bu travmatik deneyim, afetzedelerin yaşam işleyişlerini bozmakta ve bireyler için kayıplara neden olmaktadır. Ayrıca, afet sonrası bağlı bulundukları toplumdaki rollerinde bir umut eksikliği ve rahatsızlık oluşur. 

Afetler çoğunlukla öngörülemezdir ve bu da kişilerin bir şok durumuna girmesine sebep olur. Afetzedeler kayıplarını inkâr etme ve gerçeklerden kaçma eğilimindedir. İnkârcı olmak, mağdurları stres, kaygı ve diğer tepkilere karşı daha da savunmasız hale getirir. Evler, insanlar için güvenlik ve güvenlik sağlayan yerlerdir. Ancak afetler sonucunda kişilerin evlerinin, mülklerinin ve diğer değerli varlıklarının zarar görmesi, mağdurlarda bir güvensizlik duygusunun ortaya çıkmasına sebep olur.

Afetin psikolojik etkileri çocukların, kadınların ve başkalarına bağımlı yaşayan yaşlı nüfusların arasında daha şiddetlidir. Bu nedenle, onların ilgilenilmesi gereken özel ihtiyaçları vardır ve ilgilenilmelidir. Afet sonrasında özellikle çocuk ve ergenlerde çeşitli davranışsal, psikolojik, duygusal sorunlar ve dengesizlikler gözlemlenir. Afetlerin çocuklar ve yetişkinler üzerindeki psikolojik etkileri TSSB (travma sonrası stres bozukluğu), panik bozukluk, depresyon, anksiyete ve uyku yeme bozuklukları şeklinde görülebilir.

 

Kaynakça

 

Eczacıdan Sağlık

DİĞER HABERLER
Reçetede Aralıklı Oruç
Kaliteli Uyku Önerileri
Düzenli Adet Döngüsü
Kutlu Olsun
Kırık Kalp Sendromu Nedir?
Reçetede Diz Kireçlenmesi
Kuru Meyveler
Çocuklarda Güneş Çarpması
EczacınınSesi MobilApp hep cebinizde!
’Reçete’de’ Uyku Apnesi
Böcek Isırıklarına Dikkat
Maymun Çiçeği Varyantı
’Reçete’de’ Yaşlılıkta Sağlık Rehberi
Diyabetik Retinopati
İshal Vakalarında Artış
Her Mutsuzluk Depresyon Değildir
Artan İshal Vakalarına Dikkat!
Bromelain Faydaları ve Kullanım Alanları
Bel Fıtığı
Eyyam-ı Bahur Uyarısı
Islak Mayo Mantarı Getiriyor
Astım Hastalarının Dikkatine!
’Reçete’de’ Varis
Onları Unutmayalım
Reçete Yeni Bölüm
Alerji Salgını
Isı Stresi Uyarısı
Yüksek Tansiyon Hastalarına Uyarı
Sıcak Havalara Dikkat!
’Reçete’de’ Yeni Bölüm

En Çok Okunanlar


İshal Vakalarında Artış

İshal süresinin uzadığı vakalar, ishalde kan varsa, ateşleri varsa bu hastanın mutlaka tetkik edilmesi lazım

Diyabetik Retinopati

Prof. Dr. Tansu Erakgün, görme kaybı nedenleri arasında en sık rastlanan Diyabetik Retinopati hastalığının tedavisinde erken tanının önemli olduğunu söyledi.

Maymun Çiçeği Varyantı

Türkiyede, şu anda yürütülen bir aktif sürveyans çalışması yok. Hastalığı tespit edebilmek için aktif sürveyans çalışması yapmalıyız dedi.

Böcek Isırıklarına Dikkat

Yaz aylarında açık havada fazla saatler geçirdiğimiz için sinek ve böcek sokmaları çok daha sık görülüyor.