Ramazanda Nasıl Beslenmeli?

Ramazanda Nasıl Beslenmeli?

Dyt. Sahure Özay 

 

Ramazanda doğru beslenerek kilonuzu koruyabilirsiniz.

Yapılan araştırmalara göre oruç tutanlar gün boyunca bir şey yemedikleri için zayıfladıklarını düşünüyorlar bu nedenle oruç tutanlar iftar ve sonrasında aşırı besin tüketiyor ve bu ayda 3-5 kilo alıyorlar. Ancak oruç tutarken şişmanlayabilir kilonuzu koruyabilir veya zayıflayabilişiniz bu tamamen ne yediğinizle ilgilidir. Üç ana ve 1-2 ara öğün olan günlük beslenmemiz ramazanda iki öğüne düşerken özellikle kırmızı et ekmek pilav makarna tatlı tüketimimiz artar buna karşılık sebze meyve ve beyaz et tüketimimiz de azalır. Oysa günlük almamız gerek enerji protein yağ vitamin ve mineral oranları aynıdır.

RAMAZANDA MİDEYE BİRDEN YÜKLENMEK HAMUR İŞLERİNİ ÇOK İYİ ÇİĞNEMEDEN YEMEK HEM SAĞLIĞIMIZI HEMDE FORMUMUZU KAYBETMEMEMİZE NEDEN OLUR.

NE YEMELİYİZ?

İftarda boş mideye yüklenmemek gerekir bu hazımsızlığa neden olabilir iftar menüsünde aynı gruptan iki yemeğin olmamasına yemeklerin karın doyurucu renk ve kıvam bakımından birbirleriyle uyum içerisinde olmasına dikkat edilmeli tercihler hamur tatlıları yerine kazandibi sütlaç gibi sütlü tatlılardan yana yapılmalıdır. İftardan birkaç saat sonra 1-2 porsiyon meyve yenmesi ise sindirime yardımcı olur ayrıca iftardan sonra mutlaka 30 dakika yürüyüş yapmak gerekir.

NEDEN SAHURA KALKILMALI?

Günümüzde özellikle çalışanlar sahura kalkmamayı tercih ederken bazı kişilerde sahurda fazla yemek yer bu yanlıştır çünkü bütün gece ve gün boyunca boş kalan mide de asit salgısı artar buda çeşitli mide rahatsızlıklarına yol açar uzun süre aç kalmaksa kan şekerinin ve tansiyonun düşmesine neden olur. Oruç tutanlar mutlaka sahura kalkmalıdır. Sahurda kahvaltı ve çorba en doğru seçimdir ve 1-2 ince dilim ekmek de mutlaka tüketilmelidir kahvaltıda sucuk salam gibi ürünlerden sakınılmalı özellikle yaşlılar süt yoğurt ve peynir tüketmelidir.

NASIL YEMELİ?

Yemekler yavaş ve yeterince çiğnenerek yenmelidir sindirim ağızda başlar yeterince çiğnenmeden yenen yiyecekler sindirim sistemini zorlar ve zamanla birçok hastalığa sebep olur.

 

 MENÜ ÖRNEĞİ

·                                                   İftar saati : bir kase çorba ve birkaç çatal salata yenip 15 dakika ara verilmelidir

          Sonrasında: ızgara tavuk veya balık veya bir porsiyon etsiz sebze yemeği yarım su bardağı yoğurt yada cacık 1-2 ince dilim ekmek veya aynı büyüklükte yağsız pide yağsız salata

·        1-2 saat sonra : 1-2 porsiyon meyve 2 bardak su

·         Ya da  : 1 küçük kase sütlü tatlı 2 bardak su

·         Akşam saati boyunca su içmeye özen gösterilmeli

·         Sahur saati : 1 kase çorba 1 adet haşlanmış yumurta (haftada 3-4 kez) 50-60 gram kadar beyaz peynir 2-3 adet zeytin 1-2 ince dilim ekmek veya aynı büyüklükte pide söğüş salata  1 su bardağı ayran 1 porsiyon meyve

 

KİMLER ÖNCE DOKTORUNA DANIŞMALI?

Ramazanda beslenme kurallarına uygun yemek yediğinizde sağlığınızı korurken ay boyunca sindirim sisteminizi de dinlendirmiş olursunuz kanser hastaları sürekli ilaç kullanan hastalar kalp damar ve şeker hastalığı olanlar ve özellikle sindirim sisteminde sorun yaşayanlar doktorlarına danışmadan oruç tutmamalıdır herkese sağlıklı ramazanlar dilerim.

Dyt. Sahure Özay /Beslenme ve Diyet Danışmanı

DİĞER HABERLER
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği
Ağrılarınızı Bitirmek İçin 5 Yöntem

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.