Horlama nedir?

Horlama nedir?

Nefes alma esnasında havanın dar bir alandan geçerken, etrafındaki yumuşak dokuların titreşiminin çıkardığı sestir. Darlık arttıkça horlama da şiddetlenir.

 

Erkekler neden daha çok horlar?

Bunun nedenim erkeklerde ise boyun ve karın çevresinde yağlanmanın daha yoğun olmasıdır.

Yatarken (özellikle sırtüstü pozisyonda) karın diyaframa baskı yapar ve göğüs içi basıncını arttırır; dil arkaya kayar ve uyku anında yutak çevresindeki yumuşak dokular ve kaslar gevşer, horlama oluşur.

Kadınların kas yapısındaki farklılıkların horlamayı azalttığı düşünülse de menopozdan sonra hormonal değişiklikler sonucu kadınların kas yapısı da erkeklerinkine benzemeğe başladığından, belirli bir yaştan sonra onların da horlama oranı erkeklere yaklaşır.

Horlama bir hastalık mıdır?

Uyku bölünmüyorsa horlama kişiye zarar vermediği düşünülür. Ancak son zamanlarda yapılan araştırmalar, uykuda solunumla ilgili düzensizlikler (uyku apnesi gibi ) olmasa bile, basit horlamanın, gece boyunca solunum için harcanan güç dolayısıyla yorgunluğa, buna bağlı olarak da gündüz halsizlik ve uykulu hale neden olabildiğini gösteriyor.

Basit horlama ilk önce pozisyona bağlı olarak oluşur. yani sırtüstü pozisyonda ortaya çıkar. Kilo aldıkça üst solunum yolundaki darlığın artmasından dolayı her pozisyonda horlama olmaya başlar.

 

Horlama tedavisi nasıldır?

Horlama eğer uykuda solunum düzensizliklerine ve durmasına neden olmuyorsa, hafifletilebilir, hatta yok edilebilir. Kilo verme, uyku saatlerinden önce yiyip içmeme, akşamları hafif yemekleri tercih etme, yüksek yastıkla yatma, burun bantları gibi basit önlemler genellikle işe yaramaktadır. Diğer bir yöntem de sırta tenis topu büyüklüğünde bir top bağlamaktır. Sırtüstü pozisyonda horlama daha sık ortaya çıktığından, bu yöntem çoğunlukla etkilidir.  Kişi uykuda her sırtüstü konuma geldiğinde toptan dolayı rahatsız olacak, bu yüzden belki farkında bile olmadan yana dönecektir ve horlama kesilecektir.

 

Bu yöntemlerin etkili olamadığı şiddetli horlama durumlarında ise başka tedavi seçeneklerinden yararlanılır. Bunlardan biri, ağız içi alet uygulamasıdır. Bu aletler, dili bastırma (geriye gitmesini engelleme) ve çeneyi öne doğru iterek ağız içi boşluğunu genişletme yoluyla etkisini gösterir, diş hekimleri tarafından her hastanın ağzına uygun ölçüler alınarak yapılır.

Horlayan kişi, diş protezine benzer bu aleti takarak yatar ve uyur.

Diğer bir tedavi seçeneği de horlamayı giderici ameliyatlardır ve bunun için mutlaka KBB uzmanına başvurmak gerekir. 

Ecz. Ayşe Arık

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.