Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike

Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike

Sahte gıda takviyelerindeki tehlike: Geri dönülemez olumsuz sonuçlara yol açabilir

Hava sıcaklıklarındaki dengesizliklerle birlikte hastalıkların artmasının, vitamin ve gıda takviyelerine olan talebi yükselttiğini söyleyen Prof. Dr. Vefik Arıca, "Hasta olanlar tedavi amaçlı, sağlıklı kalmak isteyenler ise bilinçsizce vitamin takviyelerine yöneliyor. Pandemi sonrasında dev bir pazar haline gelen gıda takviyeleri sektöründe, merdiven altı üretimler insan sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Bu ürünlerin kullanımının geri dönülemez olumsuz sonuçlara yol açabilir. Bu yüzden gıda takviyelerinde taklitçiliğe dikkat edilmeli" diyerek, taklit ürünlerin sağlık açısından ciddi riskler taşıdığını vurguladı.

t24.com.tr

Gıda takviyeleri konusunda önemli uyarılarda bulunan Prof. Dr. Vefik Arıca, “Bu ürünlerin kullanımı geri dönülemez olumsuz sonuçlara yol açabilir. Gıda takviyelerinde ilaçlarda olduğu gibi muadillik ve taklit ürünlerin biyo-eşdeğerlilik açısından orijinal ürünlerle aynı olamaz. Düşük kaliteli takviyelerin piyasada yaygın olduğunu görmekteyiz. Bazı markaların etiketlerinde belirtilen miktar ve içerikler gerçeği yansıtmayabilir. Dolayısıyla, kullanıcılar aldıkları takviyenin içeriğinden emin olamayabilirler. Bununla birlikte, düşük kaliteli takviyelerin aşırı dozda vitamin veya mineral içerebileceği unutulmamalıdır” diye konuştu.

“A, D VE K GİBİ VİTAMİNLERİN AŞIRI ALIMI TOKSİSİTEYE YOL AÇABİLİR”

Düşük kaliteli takviyelerin, katkı maddeleri içerebildiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Vefik Arıca, “Özellikle A, D ve K gibi vitaminlerin aşırı alımı toksisiteye yol açabilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Ayrıca, bu ürünlerin içeriklerinde alerjik reaksiyonlara neden olabilecek katkı maddeleri, boyalar ve diğer dolgu maddeleri olabilir. Düşük kaliteli takviyeler, katkı maddeleri içerebilir ve beklenen sağlık vaatlerini yerine getiremeyebilir.''

''İlaveten, düşük kaliteli takviyelerin etkisinin istenilen düzeyde olmaması da bir risk teşkil eder. Etikette belirtilen içeriklerin gerçekte vücut tarafından kullanıma uygun olmaması durumunda, takviyelerin beklenen faydalarını sağlaması mümkün olmayabilir. Bu nedenle, gıda takviyeleri seçerken dikkatli olmak ve kaliteli ürünleri tercih etmek önemlidir. Sağlığımızı korumak adına, takviyelerin içeriğini ve kalitesini kontrol etmek ve doktorunuzdan destek almak her zaman akıllıca bir yaklaşım olacaktır” ifadelerini kullandı.

“TAKVİYELER, SAĞLIKLI BİR BESLENME ALIŞKANLIĞININ YERİNİ ALMAZ”

Gıda takviyelerinin, vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin sağlanmasına yardımcı olması için önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Arıca, “Sağlıklı bir beslenme alışkanlığına sahip olan birçok insan, önerilen besin miktarlarını zaten alırken, bazıları ekstra besin desteğine ihtiyaç duyabilir. İşte bu noktada, takviyeler devreye girer ve vücudunuzun sağlıklı kalması için gereken desteği sağlar. Ancak, unutulmamalıdır ki takviyeler, sağlıklı bir beslenme alışkanlığının yerini almaz. Sağlıklı bir diyetin sağladığı besin değerlerini takviyelerle tam olarak yerine koymak mümkün değildir” dedi.

- Hakemli bilimsel araştırmalarla desteklenen doğru içerikler, - Bilimsel araştırmalarla desteklenen doğru oranlardaki bileşenler, - Amaçlanan etkiyi elde etme şansının yüksek olması için doğru miktarda içerik sağlayan porsiyonlar, - Yüksek kaliteli malzemelerin kullanılması, - Güvenilir içeriklerin tercih edilmesi, - Besin takviyeleri seçerken, bu özelliklere dikkat etmek önemlidir. Bu sayede vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besin değerlerini en etkili ve güvenli şekilde karşılayabilirsiniz.

MERDİVEN ALTI ÜRÜNLER SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR

Türkiye genelinde son yıllarda yaygınlaşan kayıt dışı ve merdiven altı üretimlerin halk sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Arıca, şu tavsiyelerde bulundu: “Genellikle denetim ve kontrol olmaksızın faaliyet gösteren bu kaçak imalathanelerde üretilen gıda takviyeleri, bilinçsiz tüketim de söz konusu olunca insan sağlığını tehdit eder boyuta geldi. Tamamen doğal, yan etkisi olmayan veya bitkisel gıda takviyesi gibi ifadelerle pazarlanan ve özellikle internette satılan taklit ürünler, yoğun tanıtımlarla piyasaya sürülüyor. Halbuki ilgili bakanlıkların denetiminden uzak ve gerekli kalite standartlarına uymayan bu ürünler, büyük vaatlerle satılmakta ancak potansiyel ölümcül riskleri beraberinde getirmektedir. Bu durum, halk sağlığını ciddi şekilde tehdit eden bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca, etikette belirtilmeyen bileşenler içerebilen bazı takviyeler, güvenilir olmayan içeriklere sahip olabilir. Bazı ürünler ise besin takviyesi olarak satışa sunulsa da, içerdikleri reçeteli ilaçlar nedeniyle -ki bu ilaçlar besin takviyelerinde bulunmamalıdır- sağlık açısından risk taşıyabilir.”

RİSK OLUŞTURABİLECEK BAZI TAKVİYELER

Prof. Dr. Arıca, risk oluşturabilecek bazı takviyeleri de sıralayarak, bu maddelerin kullanımının sağlık açısından dikkatle değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, risk oluşturabilecek bazı takviyeleri şu şekilde sıraladı:

* Kan sulandırıcı ilaçların etkinliğini azaltabilen K Vitamini, * Kan incelmesini artırabilen Ginkgo, * Antidepresanlar ve doğum kontrolü gibi bazı ilaçları daha az etkili hale getirebilen sarı kantaron, * Karaciğerinize zarar verebilecek karakafes ve kava bitkisel takviyeleri, * Sigara içenlerde akciğer kanseri riskini artırabilen beta-karoten ve A vitamini.

 

//t24.com.tr/foto-haber/sahte-gida-takviyelerindeki-tehlike-geri-donulemez-olumsuz-sonuclara-yol-acabilir,29938

DİĞER HABERLER
Tiroid Bezi
Sahte Güneş Gözlüklerine Dikkat!
Kutlu Olsun...
Nöropatik Ağrı
Kolon Kanseri Semptomları
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!

En Çok Okunanlar


Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.

Neden D3 Vitamini ?

Kişilerin genel sağlığını desteklenmesi açısından D3 vitamini faydaları önemlidir. D3 vitamini D vitaminin alt türlerinden biridir.

Nöropatik Ağrı

Johns Hopkins Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Höke Uyardı: Diyabet Nöropatik Ağrı Riskini Artırıyor

Kutlu Olsun...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun..