Isı Stresi  Uyarısı

Isı Stresi Uyarısı

Ölüme bile sebep olabiliyor!

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Uğur Bilge “Isı Stresi” ile ilgili bilgilendirici bir açıklama yaptı.

Artan hava sıcaklığının sağlığı tehdit edebileceği uyarısında bulunan Prof. Dr. Uğur Bilge, artan sıcaklığa bağlı gelişen ısı stresinin, hava şartlarına bağlı ölümlerin önde gelen nedeni olduğunu ve altta yatan hastalıkları kötüleştirebileceğini anlattı.

Dünya sağlık Örgütü verilerine göre ısı stresinin, hava durumuna bağlı ölümlerin önde gelen nedeni olduğunu anlatan Bilge, "Isı sıtresi, kalp-damar hastalıkları, diyabet, akıl sağlığı, astım gibi altta yatan hastalıkları şiddetlendirebilir, kaza riskini ve bazı bulaşıcı hastalıkların bulaşma riskini artırabilir. Sıcak çarpması ölüm oranı yüksek bir acil durumdur. 65 yaş üstü kişilerde sıcaktan kaynaklanan ölümler, 2000-2004 ile 2017-2021 yılları arasında yaklaşık yüzde 85 artmıştır. Kendini soğutmaya çalışan vücudun maruz kaldığı stres aynı zamanda kalbi ve böbrekleri de yorar ve kronik durumlardan (kardiyovasküler, zihinsel, solunum ve diyabetle ilgili durumlar) kaynaklı riskleri artırır ve akut böbrek hasarına neden olabilir. Baş ağrısı, halsizlik, huzursuzluk, bilinç bulanıklığı, inme, epilepsi nöbetleri, akciğer hastalıkları, kas kramp ve güçsüzlüğü, döküntü, kalp ritim düzenliği, kalp krizi, böbrek ve karaciğer hasarı gibi durumlara neden olabilir" diye belirtti.

BU TAVSİYELERE DİKKAT

Belirtilen bu nedenlerle, günün en sıcak saatlerinde dışarı çıkmaktan ve yorucu aktiviteler yapmaktan kaçınılması tavsiyesinde bulunan Prof. Dr. Uğur Bile, şunları belirtti:

"Gölgede kalın. Güneşte algılanan sıcaklıkların 10-15 dereceden daha yüksek olabileceğini unutmayın. Günün 2-3 saatini serin bir yerde geçirin. Boğulma riskine dikkat edin. Asla yalnız yüzmeyin. Günlük hava durumunu takip edin. Dış hava sıcaklığı iç mekân sıcaklığından düşük olduğunda, hava karardıktan sonra pencereleri açarak evinizi soğutmak için gece havasını kullanın. Dış mekan sıcaklığının iç mekandan daha yüksek olduğu gün boyunca pencereleri kapatın ve doğrudan güneş ışığını engellemek için perde veya panjurla örtün. Mümkün olduğu kadar çok sayıda elektrikli cihazı kapatın. Hafif ve bol giysiler ve yatak çarşafları kullanın. Serin duş veya banyo yapın. Cildinizi nemli bir bez, sprey veya ıslak hafif giysiler kullanarak ıslatın. Düzenli olarak su için (saatte 1 bardak su ve günde en az 2-3 litre). Özellikle de 65 yaş üstü, kalp, akciğer veya böbrek rahatsızlığı olan, engelli ve yalnız yaşayan kişileri düzenli olarak kontrol edin. Bebekleri ve çocukları koruyun. Sıcaklık hızla tehlikeli derecede yükselebileceğinden çocukları veya hayvanları park edilmiş araçlarda asla uzun süre bırakmayın.”

 

 

https://www.cumhuriyet.com.tr/saglik/uzmanindan-isi-stresi-uyarisi-olume-bile-sebep-olabiliyor-2229863?utm_medium=KategoriSayfasi&utm_source=KategoriSayfasi

DİĞER HABERLER
’Reçete’ / Fibromiyalji Nedir?
Nabız Nedir? Kaç Olmalı?
Güneş Yanıklarına Dikkat !
’Reçete’ / Cinsellik Nedir? Nasıl Sağlıklı Yaşanır?
Anoreksiya Nervoza
Havuzlara Dikkat
KKKA Tehlikesi
Hastalık Değil Farklılık
’Reçete’ / Yüz Estetiği Rehberi
Kilo Vermek İçin Organlarınzdan Olmayın
Yaz Aylarında Diş Bakımı
Demans Nedir?
Aşırı Sıcaklara Dikkat
Kalp Hastaları Sıcak Havalarda Ne Yapmalı?
’Reçete’ / Diyabetik Ayak Nasıl Tedavi Edilir
Magnezyum Nedir
Kurban Bayramınız Kutlu Olsun
Bel Ve Boyun Fıtığı
’Reçete’ / Sağlıklı Alışveriş Rehberi
Yaz Hastalıkları
Keneden Korunmanın Yolları
Kulak Tıkacı Kullanın
Doğal Sinüzit Spreyi
Zihinsel ve Fiziksel Performans Desteği
’Reçete’ / MS Hastalığı
Güneş Işığının Zararları ve Korunma Yolları
Sessiz Tehdit: Gut Hastalığı
’Reçete’ / Kalça Ağrıları
19 Mayıs Kutlu Olsun!
Kolajenden Gelen Güç

En Çok Okunanlar


Keneden Korunmanın Yolları

Hastalığa sebep olan mikrobun bulaştırıcısı olan keneler uçmazlar, zıplamazlar; yerden yürüyerek vücuda tırmanırlar.

Yaz Hastalıkları

İşte,yaz aylarında sık olarak karşılaşılan yaz hastalıkları ve yılın en sıcak aylarını sorunsuz geçirebilmeniz için dikkat etmeniz gereken bir öneri.

Bel Ve Boyun Fıtığı

Osteopatik manipülatif tedavi (OMT), ilaçsız ve cerrahisiz bir yöntem olması nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilmektedir