Sinameki Çayını Diyet Listenize Eklemeyin!

Sinameki Çayını Diyet Listenize Eklemeyin!

Ecz. Sara POUR

 

Sinameki Çayını Zayıflatsın Diye, Diyet listenize Eklemeyin!

Sinameki Otu Nedir?

Sinameki olarak bildiğimiz Cassia angustifolia, baklagil (fabaceae) ailesine ait olan doğal bir bitkidir. Sinameki bitkisi sarı, beyaz ve pembe çiçekler açar. Bu bitkinin dünyada 300'e yakın çeşidi vardır. Doğal olarak bu çeşitler arasında tat ve renk farkı bulunur. Bazıları tatlıyken bazı türleri acı olabiliyor. Halk arasında sinameki çayı içmenin bağırsakları temizlemeye, şişkinliğe, iştahı kapatmaya, kabızlığa iyi geldiğine inanılır.

Peki gerçekten, sinameki çayının faydaları nelerdir ve nelere iyi geliyor? Acaba herhangi bir yan etkisi var mıdır?

Bu yazıda, mümkün oldukça sinameki çayı hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıklamaya çalıştım.

Sinameki Otunun Sağlık Açısından Faydaları:

Geçmişi M.S 9. yüzyıla kadar giden ve Arap yarımadasında çeşitli hastalıklarda tedavi amaçlı kullanıldığı, bazı tarihi kaynaklarda yer alan sinameki otu yaprakları genellikle detoks çaylarının bir parçası olarak satılmaktadır.

* Hemoroidler, alt rektumda ağrıya, kanamaya ve kaşıntıya neden olabilen şişmiş dokular ve damarlardır. En önemli nedeni kronik kabızlıktır. Hatta sinameki, müshil etkisi nedeniyle kolonoskopi (kolon kanseri taramasında kullanılan bir tıbbi prosedür türü) yapılmadan önce kolon temizliği için diğer ajanlarla birlikte kullanılabilir. Sinameki otu yapraklarının içerdiği bazı bileşenlerden dolayı bu olumlu etkiler ortaya çıkıyor aslında.

Sinameki otunda bulunan Antrakinon adlı bileşiklerin güçlü bir müshil (Laksatif) etkisi olduğundan dünya genelinde önemli bir sorun olan kabızlığı rahatlatmaya yardımcı olur. Ayrıca Sinameki yaprağı bağırsaklarda kas kasılmalarını uyaran ve sennosid denilen bileşikler içerir. Bu kas kasılmaları, dışkıyı bağırsaklardan geçirmeye ve kabızlığı azaltmaya yardımcı olur. Bu bileşikler dışkıyı yumuşatır, bağırsaklardaki sıvıyı artırır, su ve elektrolitlerin kolondan yeniden emilmesini önlerler.

*Sinameki otu yaprakları eser miktarda resveratrol adı verilen doğal bir anti-inflamatuar bileşik içerir. Tabii inflamasyonlarda ya da kronik inflamasyonlarda etkin olduğunu göstermesi için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

* Sinameki otunda bulunan bazı bileşenler vücutta oluşan parazitlerle ve bağırsak kurtları ile savaşarak bağırsak sağlığımızı korumakta yardımcı olur.

* Sinameki otu baş ağrısı, kemik ağrısı ve mide ağrısı gibi durumlarda analjezik olarak etki gösterebilir.

Evde Sinameki Çayı Nasıl Hazırlanır?

Bu çay biraz tatlı, biraz acı bir tada sahip olarak tanımlanır aslında. Diğer birçok bitki çaylarının aksine, kendine özgü her hangi bir aroması yoktur.

Çay poşetleri şeklindeki bir karışım kullanıyorsanız, paketin üzerindeki kullanım talimatına uyarak hazırlayabilirsiniz. Fakat kendiniz sıfırdan sinameki çayı hazırlıyorsanız; 1-2 gram kurutulmuş sinameki yapraklarını sıcak suda 10 dakika demleyin. Çayın demlenme süresi, suyun sıcaklığı ve kullanılan yaprak miktarı aslında çayın yarattığı etkinin şiddetini belirler.

Ancak ortalama olarak 6-8 saat içinde etkisini göstermeye başlar. Bu nedenle sinameki çayını kabızlık tedavisinde kullanacaksanız, yatmadan önce karna içmenizi öneririm. Sinameki bazlı bir takviye kullanıyorsanız bir haftadan uzun olmama kaydıyla günde 15-30 mg kullanmaya devam edebilirsiniz. Ayrıca günde 2 bardaktan fazla çayını tüketmeyin lütfen.  Yoksa bu çayın ciddi yan etkilerine maruz kalırsınız.

“E bunca olumlu etkisi olan bu bitkinin ne gibi yan etkileri olabilir ki?” diye soranlardansanız, söylemeliyimki her bitkisel ilaç gibi sinameki çayının da, bilinçsizce uzun süreli kullanımı şiddetli yan etkilere neden olabilir.

Sinameki Otunun Muhtemel Yan Etkileri

  • Sinamekinin kurutulmuş yapraklarıyla demlenen çayı da yoğun bir müshil etkisine sahiptir. Bu nedenle dikkatli tüketilmelidir. 
  • En yaygın yan etkiler; mide krampları, mide bulantısı ve ishaldir. Bununla birlikte, bu semptomlar genellikle hafiftir ve nispeten hızlı bir şekilde düzelme eğilimindedir.
  • Bazı insanlarda alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Beklenmeyen bir etki görürseniz sinameki çayını içmeyi bırakın.
  • Uzun süreli kullanımı müshil bağımlılığına (bağırsaklar artık yardımsız hareket edemezler), elektrolit bozukluklarına ve karaciğer hasarına yol açabilir. 7 günden fazla kullanılmamalıdır.
  • Genellikle hamile veya emziren kadınlar için tavsiye edilmez.

Sinameki Çayı Hangi İlaçlarla Kullanılmamalıdır?

  • Varfarin: Bildiğiniz gibi sinameki güçlü bir müshildir. Varfarin veya herhangi bir Kan sulandırıcı kullanan kişilerde ise ishal, kanama riskini ciddi anlamda artırabilir.
  • Diüretikler: Diüretikler ve Sinameki birlikte kullanılırsa vücudun potasyum seviyesi tehlikeli bir şekilde düşebilir.
  • Bazı doğum kontrol ürünleri: Vajinal halka, yama veya doğum kontrol hapları gibi bazı kontraseptiflerde östrojen formuyla etkileşime girerek koruyucu etkilerini düşürebilir.
  • Östrojenler: Hormon replasman tedavilerindeki östrojenler, doğum kontrol hapları ile aynı şekilde tepki verir. Vücutta östrojen emilimi azalabilir ve tedavi işe yaramaz.
  • Digoksin: Sinamekinin neden olabileceği potasyum seviyelerinde elektrolit dengesizlikleri digoksin gibi kardiyovasküler ilaçları alan biri için sorunlara neden olabilir.
  • Atkuyruğu veya Meyan kökü: Sinamekiyi her iki bitkiyle de kullanmak potasyum seviyesi ciddi düzeyde düşebilir.

 

Not: Kalp hastalığınız, inflamatuar bağırsak hastalığınız (IBD) veya karaciğer hastalığınız varsa, herhangi bir sinameki ürünü almadan önce kesinlikle eczacınıza veya doktorunuza danışmalısınız, çünkü bu durumları şiddetlendirebilir.

 

Özet olarak; Sinameki çayı, genelde detoks olarak, metabolizmayı hızlandırıcı ve kilo verme aracı olarak pazarlanır, ancak bu etkiyi destekleyecek hiçbir kanıt yoktur. Uzun vadeli sağlık riskleri nedeniyle kilo vermek için sinameki kullanılmamalıdır. Normal bağırsak dokusunun fonksiyonunu değiştirerek, laksatif bağımlılığa neden olabilir. Bu nedenle sık veya uzun süreli kullanıma uygun değildir. Bu çayı bir haftadan daha uzun süre tüketmeyin lütfen olur mu?

 

Sağlıkla, aşkla kalın…

 

Kaynaklar:

  • https://medlineplus.gov/druginfo/natural/652.html
  • https://healthyeating.sfgate.com/health-benefits-side-effects-senna-leaves-9043.html
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547922/
  • Lemli, J. (1988). Senna–an old drug in modern research. Pharmacology, 36(Suppl. 1), 3-6. Godding, E. W. (1988). Laxatives and the special role of senna. Pharmacology, 36(Suppl. 1), 230-236.
  • Türkiye’de Bitkiler İle Tedavi_Prof.Dr.Turhan Baytop (s336)
  • https://depts.washington.edu/nutr/wordpress/wp-content/uploads/2015/03/Senna-Tea_2012.pdf
  • https://www.nhs.uk/medicines/senna/
  • Levinson, J. A., Sarda, V., Sonneville, K., Calzo, J. P., Ambwani, S., & Austin, S. B. (2020). Diet pill and laxative use for weight control and subsequent incident eating disorder in US young women: 2001–2016. American journal of public health, 110(1), 109-111.
  • Lohsiriwat, V. (2012). Hemorrhoids: from basic pathophysiology to clinical management. World journal of gastroenterology: WJG, 18(17), 2009.
  • Young, P. E., & Womeldorph, C. M. (2013). Colonoscopy for colorectal cancer screening. Journal of Cancer, 4(3), 217.

 

Ecz. Sara POUR

 

Eczacıdan Sağlık

DİĞER HABERLER
Kronik Hastalara Tavsiyeler
’Reçete’de’ Biorezonans Tedavisi
Kış Aylarında Cilt Sağlığı
Güvenli Yol Eczaneler
’Reçete’de’ Obezite
Cumhuriyet Bayramımız Kutlu Olsun
’Reçete’de’ Meme Kanseri: Erken Teşhiste %100 Başarı
Gebe Kalma Yolunda Doğru Beslenme
En Etkili Yol Aşı
Ekran Bağımlılığı Cildi Yaşlandırıyor
Hangi Takviyeyi Nasıl Kullanalım?
Ruhsal Hastalıklar İkinci Sırada
’Reçete’de’ Altın Cerrahi
Dünya Disleksi Farkındalık Günü
Ne Zaman Grip Aşısı Olmalı?
’Reçete’de’ Fonksiyonel Beslenme Nasıl Yapılır?
Kalp Hastalıklarından Korunmak
Diş Sağlığına Zarar Veren Alışkanlıklar
’Reçete’de’ Baş Ağrısı Neden Olur?
Tavsiye İle İlaç Almayın
Bağırsak Kanseri Belirtileri
Hipertansiyon Nedir?
Gençlerde Kalp Hastalığı
’Reçete’de’ Hangi Bitki Ne İçin Kullanılır?
Batı Nil Virüsü
Reçetede Yeni Bölüm
Reçetede Aralıklı Oruç
Kaliteli Uyku Önerileri
Düzenli Adet Döngüsü
Kutlu Olsun

En Çok Okunanlar