Zayıflama Maratonunun Gizli Şövalyesi

Zayıflama Maratonunun Gizli Şövalyesi "Kuşburnu Çayı"

Ecz. Sara POUR

 

Bölüm-2

Bildiğiniz gibi son dönem dünya genelinde, şifalı bitkiler popülerleşmiş ve bu nedenle alternatif tıbba olan ilgi artmıştır. Eminim bu trend, benim hayatıma dokunduğu gibi sizinkine de dokunuşlar yapmıştır zaman zaman. Hatırlarsanız Binlerce Çeşit İçecek Hazırlama” Serüveni başlasın, başlıklı yazıda “Bitkisel çay nedir? Nasıl demlenmelidir? Dikkat etmemiz gereken hususlar nelerdir?” gibi sorulara kısa ve net cevaplar vermiştim. Bugün ise sizlere kendi deneyimimden yola çıkarak, ilk çayımızı paylaşmak istiyorum.

Geçen hafta diyet yaparken, pek acıkmadığımı, enerjimin yükseldiğini ve daha hızlı kilo verdiğimi fark ettim. Nedenine gelince her zamanki diyet listeme “günde iki fincan kuşburnu çayını” eklemiştim. Açıkcası bunu anlayınca hemen işe koyuldum ve bana yararlı olan bu şifalı bitkinin ayrıntılarını sizlerle de paylaşmak için bu yazıyı hazırlamak istedim.

Rosaceae (gülgiller) ailesine mensup, Kuşburnu (Rosa Canina), mis kokulu beyaz çiçekli bir bitkidir. Çiçeklerini açar açmaz yaprakları dökülmeye ve koyu kırmızı oval şeklinde olan minik meyveleri çıkmaya başlar. Etli bir kabuğu ve içinde tüylü sert sarımtırak beyaz tohumları bulunur.

Bu arada bu bitkinin ana vatanı Türkiye olsa da, sevgili kuşburnu bitkimizin yüksek oranda antioksidan içerdiği, vitamin ve mineralden zengin olduğu gibi lezzeti ile de gönülleri fethederek dünyanın pek çok ülkesinde de yayılmayı başarmıştır.

Kuşburnu Bitkisinin İçerdiği Güzellikler:

Kuşburnu bitkisi birçok farklı şekilde kullanılabilir. Dalından toplanıp, yıkanıp taze olarak yenileceği gibi, marmelat şeklinde tüketilebilir veya kurutulup çay saatimizin keyfine keyif katabilir.

Kuşburnu bitkisi C vitamini açısından dünyanın en zengin meyvesi olarak bilinir. Tabi C vitamini dışında, A, B1, B2, E ve K vitaminleri, demir, magnezyum, kalsiyum, mangan, sodyum, bakır ve çinko gibi çok önemli mineralleri de içinde barındırır.

Kuşburnu Çayının Faydaları:

  • Vücuttan fazla tuzun ve suyun atılmasına yardımcı olur ve metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi sağlar.
  • Antienflamatuar etkisinden dolayı, eklem ağrılarını azaltmaya yardımcı olur. Hatta vücutta meydana gelen kireçlenmelerde etkilidir.
  • Polifenol bileşenler, C vitaminleri, E vitaminleri ve karotenoidlerden zengin olduğu için mükemmel bir antioksidandır.
  • Antioksidan etkisinden dolayı da cildi, yaşlanmaya bağlı etkilerden korumaya destek olur.
  • Yine antioksidan etkisi sayesinde, kanser, kardiyovasküler hastalıklar ve pek çok başka kronik hastalıklara karşı doğal bir kalkan görevi üstlenir.
  • C vitamini içeriğinin yüksek olmasından dolayı, damar yapısının korunmasına yardımcı olur.
  • Yüksek oranda C vitaminin yanı sıra A ve E vitaminleri de içerdiği için bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Böylece grip ve soğuk algınlığında imzasını atar.
  • Diyabet hastalarında kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
  • Mide pH dengesini ayarlamaya yardımcı olmasından dolayı, gastrointestinal hastalıklarını yatıştırmada inanılmaz başarılıdır.

Kuşburnu Çayı Nasıl Demlenir?

Demliğe bir bardak (240 ml) su ve biraz kuşburnu ekleyin. Çayı 10 dakika kaynamaya bırakın. Sonra çayın altını kapatın ve demlenmesi için 10 dakika bekleyin, gözünüze hitap eden o müthiş kırmızı rengi görür görmez bir süzgeçle fincanınıza süzün.

Bu arada, kuşburnu çayını da tüm bitki çayları gibi, hem taze demlenmiş sıcak olarak hem de buzlu bir lezzet olarak tüketebilirsiniz.

Not: Kuşburnu çayınızı hazırlarken kendi kuruttuğunuz meyveleri kullanmak isterseniz;

  • Meyvelerin çiçeklerini ve saplarını temizleyin.
  • Ardından meyveleri iki parçaya bölerek kurumaya bırakın.
  • Meyveleri direkt güneş ışığına koymamak. Kuşburnu bitkisini gölgede kurutarak renklerini korumasını sağlayabilirsiniz.

 

Siz de bunca faydadan yararlanmak istiyorsanız, beslenme planınıza kuşburnu meyvesi, çayı veya marmelatını mutlaka ekleyin derim.

 

Sağlıkla aşkla kalın…

 

Kaynaklar

 

Ecz. Sara POUR

 

Eczacıdan Sağlık

DİĞER HABERLER
’Reçete’ / Fibromiyalji Nedir?
Nabız Nedir? Kaç Olmalı?
Güneş Yanıklarına Dikkat !
’Reçete’ / Cinsellik Nedir? Nasıl Sağlıklı Yaşanır?
Anoreksiya Nervoza
Havuzlara Dikkat
KKKA Tehlikesi
Hastalık Değil Farklılık
’Reçete’ / Yüz Estetiği Rehberi
Kilo Vermek İçin Organlarınzdan Olmayın
Yaz Aylarında Diş Bakımı
Demans Nedir?
Aşırı Sıcaklara Dikkat
Kalp Hastaları Sıcak Havalarda Ne Yapmalı?
’Reçete’ / Diyabetik Ayak Nasıl Tedavi Edilir
Magnezyum Nedir
Kurban Bayramınız Kutlu Olsun
Bel Ve Boyun Fıtığı
’Reçete’ / Sağlıklı Alışveriş Rehberi
Yaz Hastalıkları
Keneden Korunmanın Yolları
Kulak Tıkacı Kullanın
Doğal Sinüzit Spreyi
Zihinsel ve Fiziksel Performans Desteği
’Reçete’ / MS Hastalığı
Güneş Işığının Zararları ve Korunma Yolları
Sessiz Tehdit: Gut Hastalığı
’Reçete’ / Kalça Ağrıları
19 Mayıs Kutlu Olsun!
Kolajenden Gelen Güç

En Çok Okunanlar


Keneden Korunmanın Yolları

Hastalığa sebep olan mikrobun bulaştırıcısı olan keneler uçmazlar, zıplamazlar; yerden yürüyerek vücuda tırmanırlar.

Yaz Hastalıkları

İşte,yaz aylarında sık olarak karşılaşılan yaz hastalıkları ve yılın en sıcak aylarını sorunsuz geçirebilmeniz için dikkat etmeniz gereken bir öneri.

Bel Ve Boyun Fıtığı

Osteopatik manipülatif tedavi (OMT), ilaçsız ve cerrahisiz bir yöntem olması nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilmektedir