Çocuklar okula veya kreşe başlamadan önce daha çok anne ve babaların kontrolünde oldukları için, çoğu kez
 daha az hastalanıyorlar. Ancak okula başlayınca artan hastalıklar, hem onlar hem de aileleri için bazen ciddi sorun haline gelebiliyor. Okul çağında çocukların hastalanması ve hatta ateşlenmesi bağışıklık sisteminin gelişmesi için gerekli olsa da, sık sık rahatsızlanması tehlike işareti de olabilir.

 

Nasıl bulaşır?

Birçok hastalığın solunum yolu ve yakın temasla bulaştığı biliniyor. Çocuğunuz, okul ve kreşte, diğer pek çok çocukla yakın temas halindedir. Bir çocuk bulaşıcı bir hastalık taşıyorsa, diğer çocuklara kolaylıkla bu hastalığı bulaştıracaktır.

 

Korumak için neler yapılmalı?

Çocuğunuz bulaşıcı bir hastalık taşıdığında, hastalığın diğer çocuklara bulaşmasını önlemek için onu okula göndermeyin. Ayrıca durumu bildirerek diğer çocukların korunması ve tedbir alınması için okul idaresine hastalık hakkında bilgi verin. Eğer çocuğunuzu evde tutmanızın gerekip gerekmediğinden emin değilseniz; bu konuda hekiminden ya da okul hemşiresinden hastalığın bulaşıcı olup olmadığı, öyleyse ne kadar sürdüğü konusunda yardım alın. Çalışıyorsanız ve bakıcınız yoksa zorlanabilirsiniz ama unutmayın ki; çocuğunuzun evde bir gün geçirmesi, onun ve okul arkadaşlarının sağlığı için en iyisi olacaktır.

 

En sık görülen hastalıklar 

 

Soğuk algınlığı: 

Soğuk algınlığı belirtilerinde (Ateş, burun tıkanıklığı ya da akıntısı, halsizlik, baş ağrısı, karın ağrısı ve bulantı) doktora başvurmak gerekir. semptomları giedecerek bazı ilaçlar ve koruyucu destekler tercih edilebilir. 

 

Solunum yolu enfeksiyonları: 

Bu hastalığa 100‘den fazla mikroorganizma yol açar. Mikroorganizmalar burun ve boğazda iltihaba neden olur. Üst solunum yolu enfeksiyonunun belirtileri, çocuğa bulaş olduktan 1-3 gün sonra başlar ve genellikle 1 hafta sürer. Kulak ve sinüs enfeksiyonları hatta zatürreye neden olabilir.
 

Göz hastalıkları: 

Çocukluk çağında tedavi edilmeyen görme sorunları, ileride göz sağlığını bozabildiğinden; çocuk yaşlarda göz şikayetlerine dikkat edilmesi gerekir. Görme tembelliği, şaşılık ve renk körlüğü gibi önemli sorunların erken tanısı için düzenli göz muayenelerinin yapılmasında fayda vardır. Okul çağında en sık görülen göz hastalığı; görme kusurları, çocuklarda uzak veya yakını iyi görememe (Miyop, hipermetrop veya astigmat) şeklinde olabiliyor.

 

Ne yapmalı? 

* Sıvı alımını artırın.
* Sigaraya maruz kalmalarını önleyin.
* Serum fizyolojikle burnun temizlenmesi önemli. Hafif ateş ve huzursuzluk varsa analjezik verilebilir.
* Aspirin kesinlikle kullanılmamalı.
* Antibiyotik sadece doktor önerisiyle kullanılmalı.
* Bazı destek ürünlerden yararlanırak, hastalığın kolay atlatılması sağlanabilir. 

 

Nasıl koruruz?

* Hasta kişilerden uzak tutmaya çalışın.
* Çocuklara sık el yıkama alışkanlığı kazandırın.
* Elleriyle ağızlarına, gözlerine dokunmalarına izin vermeyin.
* Oyun alanlarını ve oyuncakları uygun şekilde temizleyin.

 

Bitten korunmak için 

* Kafa kafaya temas etmekten kaçınılmalı. 
* Başkasının özel eşyası kullanılmamalı. 
* Bilmediğiniz yerlerde (komşu ya da arkadaş evinde) yatak, koltuk, halı gibi eşyaların üzerine uzanmaması hakkında mutlaka çocuklar uyarılmalı.

 Koruyucu bir şampuan ve sprey ile varsa bit tedavisi mutlaka sağlanmalıdır.