Hamilelerdeki Rahatsızlıklar Nasıl Geçer?

Hamilelerdeki Rahatsızlıklar Nasıl Geçer?

Anne adaylarının en çok şikâyetçi olduğu bazı durumlar.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Sevgi Sarı Demir, gebelikte yükselen progesteron hormonunun bağırsak hareketlerini yavaşlattığını ve bu durumun ise kabızlığa yol açabildiğini söyledi.

Hamilelik, kadın vücudunda birçok fiziksel ve hormonal değişikliğe neden olan özel bir süreçtir. Bu değişiklikler bazı anne adaylarının kendini harika hissetmesini sağlarken, bazıları için ise çeşitli rahatsızlıklara yol açabilir. Medline Adana Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Sevgi Sarı Demir, hamilelik sürecinde en sık karşılaşılan beş şikayeti ve bu şikayetlerle başa çıkma yöntemlerini anlattı.

MİDE BULANTISI VE KUSMA

Hamileliğin en yaygın şikayetlerinden biri mide bulantısı ve kusmadır. 
Özellikle gebeliğin ilk üç ayında daha sık görülür ve sabahları daha yoğun hissedilir. Genellikle ilk hamileliklerde, genç anne adaylarında ve ikiz gebeliklerde daha şiddetli olabilir.


Sabah yataktan kalkmadan önce tuzlu kraker veya kuru bisküvi tüketin. Az ve sık öğünler yiyerek mideyi aşırı doldurmaktan kaçının. Yağlı, baharatlı ve ağır yiyeceklerden uzak durun. Ağır kokulara maruz kalmamaya özen gösterin. Şikayetler devam ederse mutlaka doktorunuza danışın.

YORGUNLUK VE HALSİZLİK

Hamilelik sürecinde vücudun artan enerji ihtiyacı ve değişen hormon seviyeleri nedeniyle anne adayları kendilerini daha yorgun hissedebilir. Progesteron hormonunun yükselmesi, uyku hali ve halsizlik hissini artırabilir.

Günde en az 7-9 saat uyuyarak uyku düzeninize dikkat edin. Demir eksikliğiniz olup olmadığını kontrol ettirin ve doktor önerisiyle takviye alın. Dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterin, protein ve Omega-3 açısından zengin besinler tüketin.

BEL VE SIRT AĞRILARI

Hamilelik ilerledikçe büyüyen rahim ve değişen vücut ağırlık merkezi, sırt ve bel bölgesinde baskıya neden olabilir. Özellikle hamileliğin ikinci ve üçüncü üç aylık dönemlerinde bu şikayetler artış gösterebilir.

Duruş pozisyonunuza dikkat edin, dik durmaya özen gösterin. Sırtı destekleyen bir sandalye kullanın ve uzun süre aynı pozisyonda oturmaktan kaçının. Hafif germe hareketleri ve prenatal yoga gibi aktiviteler yaparak kaslarınızı güçlendirin. Ağrılar çok şiddetliyse veya bacaklara yayılan uyuşma hissediyorsanız doktora danışın.

KABIZLIK VE ŞİŞKİNLİK

Gebelikte yükselen progesteron hormonu bağırsak hareketlerini yavaşlatarak kabızlığa neden olabilir. Aynı zamanda rahmin büyümesi, bağırsaklara baskı yaparak şişkinlik hissini artırabilir. Bol lifli gıdaları tüketmek oldukça önemli. (tam tahıllar, sebzeler, meyveler, baklagiller)

Günlük yeterli miktarda su içerek bağırsakların düzenli çalışmasını sağlayın. Düzenli yürüyüş yaparak sindirim sisteminizin çalışmasına yardımcı olun. Probiyotik açısından zengin gıdalar tüketin. Doktor önerisi olmadan müshil gibi ilaçlar kullanmayın.

SIK İDRARA ÇIKMA

Hamileliğin erken dönemlerinde artan progesteron hormonu ve böbreklerin daha fazla çalışması nedeniyle sık idrara çıkma ihtiyacı oluşabilir. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde ise büyüyen rahmin mesaneye baskı yapması bu durumu daha da artırabilir.

Sıvı alımını azaltmayın ancak gece yatmadan önce fazla su içmekten kaçının. Kafein içeren içeceklerden (çay, kahve, gazlı içecekler) uzak durun. Pelvik taban kaslarını güçlendiren Kegel egzersizleri yaparak mesane kontrolünüzü artırabilirsiniz.

 

 

cımhuriyet.com

DİĞER HABERLER
’Reçete’ / Fibromiyalji Nedir?
Nabız Nedir? Kaç Olmalı?
Güneş Yanıklarına Dikkat !
’Reçete’ / Cinsellik Nedir? Nasıl Sağlıklı Yaşanır?
Anoreksiya Nervoza
Havuzlara Dikkat
KKKA Tehlikesi
Hastalık Değil Farklılık
’Reçete’ / Yüz Estetiği Rehberi
Kilo Vermek İçin Organlarınzdan Olmayın
Yaz Aylarında Diş Bakımı
Demans Nedir?
Aşırı Sıcaklara Dikkat
Kalp Hastaları Sıcak Havalarda Ne Yapmalı?
’Reçete’ / Diyabetik Ayak Nasıl Tedavi Edilir
Magnezyum Nedir
Kurban Bayramınız Kutlu Olsun
Bel Ve Boyun Fıtığı
’Reçete’ / Sağlıklı Alışveriş Rehberi
Yaz Hastalıkları
Keneden Korunmanın Yolları
Kulak Tıkacı Kullanın
Doğal Sinüzit Spreyi
Zihinsel ve Fiziksel Performans Desteği
’Reçete’ / MS Hastalığı
Güneş Işığının Zararları ve Korunma Yolları
Sessiz Tehdit: Gut Hastalığı
’Reçete’ / Kalça Ağrıları
19 Mayıs Kutlu Olsun!
Kolajenden Gelen Güç

En Çok Okunanlar


Keneden Korunmanın Yolları

Hastalığa sebep olan mikrobun bulaştırıcısı olan keneler uçmazlar, zıplamazlar; yerden yürüyerek vücuda tırmanırlar.

Yaz Hastalıkları

İşte,yaz aylarında sık olarak karşılaşılan yaz hastalıkları ve yılın en sıcak aylarını sorunsuz geçirebilmeniz için dikkat etmeniz gereken bir öneri.

Bel Ve Boyun Fıtığı

Osteopatik manipülatif tedavi (OMT), ilaçsız ve cerrahisiz bir yöntem olması nedeniyle birçok kişi tarafından tercih edilmektedir