Çocukluk Çağı Obezitesi

Çocukluk Çağı Obezitesi

Dr. Ecz. Dyt. Neda TANER

 

Obezite sıklığı tüm dünyada giderek artmaktadır. Obezite her yaşta görülmekle birlikte çocukluk çağı ve adolesanlarda görülen obezite ilerleyen yıllarda komplikasyonların gelişimine yol açarak önemli bir toplum sağlığı sorunu olmaya devam etmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yağ dokularında sağlığı bozacak ölçüde anormal veya aşırı miktarda yağ birikmesini obezite olarak tanımlamaktadır.

Çocukluk dönemindeki obezitenin %90’ı büyüme için gerekenden daha fazla kalori alınması sonucu ortaya çıkan eksojen obezitedir.

Obezite birçok faktöre bağlı olarak oluşur: Vücut karakteristikleri, iştah, besin alımı, enerji harcanması, fiziksel aktivite düzeyi, sedanter yaşam tarzı ve çevresel faktörler ile genetik arasındaki karmaşık etkileşime bağlanır. Obeziteye yol açan etkenler genetik ve çevresel etmenler olarak incelenmektedir. Obezite tedavisi yaşam boyu süren bir hastalıktır ve erkenden önlem alınmalıdır.

Obezite tedavisinde fiziksel aktivite, davranış tedavisi, beslenme tedavisi, ilaç tedavisi ve cerrahi tedavi uygulanan yöntemlerdir. Çocuklara sağlıklı ve dengeli beslenme kuralları anlatılıp, kişiye özel programlar uygulanabilir. Haftada en az 3 gün ve en az 20 dakika fiziksel aktivite uygulanmalıdır. Davranış tedavisinde çocuğun kendi isteği ile beslenme alışkanlığı ve düşünme tarzını değiştirmelidir. Ancak ilaç tedavisi ve cerrahi tedavisi ilk aşamada önerilmemektedir.

Bu dönemde yapılması gerekenler:

  • Günlük enerji olması gereken ağırlığa göre hesaplanmalıdır.
  • Düşük ve çok düşük enerjili diyetler uygulanmamalıdır.
  • Öğün atlanmamalıdır.
  • Sebze meyve tüketimi artırılmalıdır.
  • Yağ ve şeker içeriği yüksek besinler diyetten olabildiğince çıkartılmalıdır.
  • Yanlış beslenme alışkanlıkları düzeltilmelidir.

 

KAYNAKLAR

  • http://www.who.int/dietphysicalactivity/childhood
  • http://www.tuik.gov.tr
  • Webber L, Hill, C, Saxton J, Van Jaarsveld CHM, and Wardle J. (2009). Eating behaviour and weight in children. International Journal of Obesity. 33:21-28.
  • Must A and Parisi SM. (2009). Sedentary behavior and sleep: paradozial effects in association with childhood obesity. International Journal of Obesity. 33: 582-586.

 

Dr. Ecz. Dyt. Neda TANER

neda.taner@gmail.com

 

Eczacıdan Sağlık

DİĞER HABERLER
’Reçete’/ Kolonoskopi Korkulacak Bir İşlem mi?
Çölyak:Sıfır Tolerans
Grip İle Karıştırılıyor
Yeni Covid 19 Değil
Kutlu Olsun
Astımda Erken Teşhisin Önemi
’Reçete’/ Obezite Bir Hastalık mı?
1 Mayıs Kutlu Olsun!
Yüzü Okuyan Yapay Zekâ
’Reçete’/ Damar Tıkanıklıkları ve Periferik Arter Hastalığı
Kutlu Olsun
Kutlu Olsun
’Reçete’/Estetik Cerrahide Güvenli Yaklaşım Nedir?
Beyin Sisi
Hastalık Riski İçin Egzersiz
Artan Enerji İçeceği Tüketimi
’Reçete’/ Varis Nedir? Doğru Bilinen Yanlışlar
Sınav Döneminde Başarıya Götüren Bütüncül Destek
Parkinsonun Erken Sinyali
Uzmanından Ailelere Kritik Uyarı
Bahar Nezlesi
Ağrı Kesiciler Sandığınız Kadar Masum Değil!
’Reçete’/ Tüp Bebek Tedavisi Nedir?
Kalın Bağırsak Kanserinde Hayati Uyarı
Karın Ağrısı Deyip Geçmeyin
Üç Haftadan Uzun Süren Öksürüğe Dikkat
Alzheimer Nedir?
Portakal Suyu Kalp ve Beyin Sağlığını Destekliyor
Basit Bir Kanama Demeyin
Kutlu Olsun

En Çok Okunanlar


Artan Enerji İçeceği Tüketimi

Sınav dönemlerinde artan zihinsel yük; öğrencilerde yoğun stres, sınav kaygısı ve uykusuzluğun yanı sıra soğuk havalar ve gribal enfeksiyonlara bağlı olarak performans düşüklüğüne yol açabilmektedir.

Kutlu Olsun

23 Nisan Ulusal Egemenlik Ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun

Hastalık Riski İçin Egzersiz

Araştırmacılar, Birleşik Krallık Biobank verilerini kullanarak yaklaşık 470 bin kişinin hareketlerini 9 yıl boyunca takip etti.

Beyin Sisi

Beyninizin yüzde 73ü sudan oluştuğunu ve hafif bir susuzluğun bile beyin sisine yol açarak hafızanızı zayıflatabileceğini biliyor muydunuz?