Antidepresanlar Kilo Aldırır mı?

Antidepresanlar Kilo Aldırır mı?

 

İngiltere King’s College of London 23 Mayıs’ta BMJ Journal da bir çalışma yayınladı. Antidepresan kullanan kişileri çok yakından ilgilendiren bir çalışmaydı.

 

“10 yıllık Antidepresan Kullanımı Sonucu Kilo Üzerindeki Etkiler” konulu bu çalışmada 20 yaş ve üzeri 294,739 kişinin sağlık datalarından faydalanılmış. En az 3 kere beden kitle indeksi ölçülüp kayıt altına alınmış bu kişilerde, 2004-2014 yılları arasındaki kilo değişimleri incelenmiş.

 

Çalışmayı yürüten Dr. Rafael Gafoor göre, hastalar yaş, sigara kullanımı, diyabet, kanser gibi birçok faktör göz önüne alınarak değerlendirildiğinde çıkan sonuç enteresan. Antidepresan ile tedavide normal kiloda olanlar kilo almaya, kilolu kimseler ise obeziteye daha yatkın hale geliyor.

 

12 tür antidepresan etken maddesi ile yürütülen çalışmada mirtazapin kullanımının, hiç antidepresan kullanmayanlara oranla %50 daha fazla kilo artış riski olduğu tespit edilmiş, sitolopram kullanımında ise bu oran %26 civarında.

 

“Kilo artışının sebebinin ne olduğunu söylemek zor “diye ekliyor Dr. Gafoor. “Depresyon kendi başına da bir kilo artış sebebi olabiliyor aslında, ilaç kullanımına bağlı ya da değil kişi kilo aldığında depresyon daha da şiddetlenebiliyor, kilo alımı artıyor ve bu bir kısır döngü haline gelebiliyor.

 

Bütün bunlara rağmen, depresyon ilaçları asla kendi başınıza kesebileceğiniz ilaçlar değiller. Farklı bireylerde farklı etkiler de görülebileceği düşünüldüğünde hekim kontrolünde iştahı en az etkileyecek ilaçlara yönelinip, hayata sporu ya da diyeti ekleyerek hastalığın tedavisine de yardımcı olunabilir. 

BMJ Journal

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.

Sağlıklı Yaşamın Formülü

Sağlıklı yaşam tarzı ve beslenme konusunda gündemde yer alan birçok trend arasından "sezgisel beslenme", kişinin yemekle olan ilişkisini geliştirmeye odaklanan bir yaklaşım olarak ön plana çıkıyor.