Grip Bu Yıl Neden Uzun Sürüyor?

Grip Bu Yıl Neden Uzun Sürüyor?

Uzmanlar, aralık ayının ikinci yarısından itibaren soğuk algınlığı vakalarında gözle görülür bir artış yaşandığını belirtiyor. Özellikle büyük şehirlerdeki kalabalık ortamların bu artışa zemin hazırladığını ifade eden Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Sönmezoğlu, aslında grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarının bu aylarda doğal olarak arttığını vurguladı.

“Aralık ve Ocak aylarında vakalar her zaman yükselir. Bu, kış aylarının beklenen bir özelliğidir’’ diyen Prof. Dr. Sönmezoğlu, grip ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarının uzun sürmesinin nedenlerini ise şöyle açıkladı:

Grip Neden Uzar

Gribin ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarının bu yıl geç iyileşmemesinin sebeplerinden biri, iki virüsü bir arada geçirme olasılığıdır. Birden fazla virüs aynı anda enfeksiyona neden olabiliyor. Covid-19’u görmeye devam ediyoruz. Gribe ek olarak RSV (Respiratuvar Sinsityal Virus) ya da Rhinovirüs gibi virüslerle çakışan enfeksiyonlar nedeniyle iyileşme süresi uzuyor. 

İmmün sistem pandemi döneminde maske nedeniyle bu virüsleri unuttuğu için de hastalıklar bir miktar daha uzun sürüyor. Gribin en yaygın komplikasyonlarından biri olan sinüzit, hastalık süresini 10-15 gün daha uzatıyor. Çünkü burun tıkanıklığı ve sinüslerin dolması, hastalığın daha ağır seyretmesine neden oluyor.Ayrıca bu yıl grip aşısı yaptırmayanların sayısının artması, bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla birlikte bu hastalık daha uzun sürüyor.

Çin’deki Human Metapnömovirüs Salgını

Son dönemde Çin’de “human metapnömovirüs” (hMPV) olarak bilinen bir virüs salgına yol açtı. Bu virüs aslında yeni bir virüs değil ancak nadiren salgın boyutuna ulaşır. 2001 yılından bu yana bilinen human metapnömovirüs, soğuk algınlığı belirtilerine neden olan bir virüs türüdür. 
Çin’deki vakaların çoğu çocuklar ve yaşlılar arasında görülüyor. Özellikle 14 yaş altı çocuklar ve 60 yaş üstü bireyler daha ağır geçiriyor. Ancak bir pandemi riski bulunmuyor.
Uluslararası seyahatler virüslerin hızlı taşınmasına neden olduğu için salgın, Çin sınırlarını aşarak Hong Kong, Hindistan ve çevre ülkelere yayıldı.

Human Metapnömovirüs Avrupa ve Türkiye’de Var mı?

Avrupa ülkelerinde, özellikle Romanya’da, InfluenzaB virüsü nedeniyle 4 kişinin hayatını kaybetmesi dikkat çekti.  Ancak bu ölümler kişiye özel faktörlerden kaynaklanmıştır. Influenza B genelde daha hafif seyreden bir virüstür. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın sürveyans sistemi kapsamında grip vakaları düzenli olarak takip ediliyor. Ülkemizde bu kış görülen grip vakalarının çoğunluğu Influenza A. Şu anda vaka artışları mevsim normalleri içerisinde ve salgın boyutunda değil. Ancak grip aşısı yaptıran kişi sayısının düşük olması, hastalığın etkisini artırabilir. Dünya Sağlık Örgütü, şu anda Dünya’da RSV, Influenza A-B ve Covid-19 vakalarının bir miktar arttığını açıkladı.

Gripten Korunmanın Yolları 

Hijyen kurallarına uyun:

Elleri sık sık yıkamak ve dezenfekte etmek en etkili korunma yöntemlerinden biridir. Yüzeylerde biriken virüslerin bulaşmasını önlemek için elleri ağız, burun ve gözle kesinlikle temas ettirmemek gerekir.

Kalabalık ortamlardan kaçının:

Kapalı ve kalabalık ortamlarda enfeksiyon riski daha yüksektir. Hasta bireylerin, en az 3 gün evde istirahat ederek topluma karışmaması hem kendi iyileşmeleri hem de toplum sağlığı açısından önemlidir.

Maske kullanımını göz ardı etmeyin:

Bazı ülkeler maske kullanımını yeniden gündeme aldı. Türkiye’de de bu tedbiri ihmal etmemeliyiz. Kalabalık ve kapalı alanlarda maske kullanımı, özellikle toplu taşıma araçları gibi ortamlarda virüslerin yayılmasını engelleyebilir. Açık havada maske takılmasına gerek yok.

Sağlıklı beslenin ve dinlenin:

Bağışıklık sistemini güçlendirmek için dengeli beslenmek önemli. Meyve, sebze ve yoğurt gibi besinler düzenli tüketilmeli, uykusuz kalınmamalı.

Sosyal teması azaltın:

Sarılma ve öpüşme gibi temas davranışlarını kış aylarında sınırlamak gerekir. Soğuk algınlığı belirtileri olan kişilerle yakın temastan kaçının.

 

 

yeditepehastaneleri.com

DİĞER HABERLER
’Reçete’ / Antibiyotik Direnci
Hemen Acile Koşmayın
Kanserde Yeni Tedavi Yöntemleri
Cilt Lekeleri
Kutlu Olsun
Reçete Kanser Nasıl Tanınır
Ramazan Ayında Susuz Kalmamak
Kızamık virüsünden nasıl korunulur?
Hamilelerdeki Rahatsızlıklar Nasıl Geçer?
Kutlu Olsun
’Reçete’ / Meme Kanseri
Dijital Demans Tehlikesi
Ramazanda İlaç Kullananlara Uyarılar
Ramazanda Beslenme Önerileri
Omega 3 ün Sağlık Üzerindeki Etkileri
Reçete Kalp Çarpıntısı Ne Zaman Tehlikeli
Aralıklı Oruç Diyeti Nedir?
Enerji İçeceklerine Dikkat!
İnatçı Öksürük Uyarısı
Reçete Yenidoğan Testleri ve Önemi
Faydaları Saymakla Bitmiyor
Gençlerde Kalp Krizi Artıyor
Diyabet Kontrol Altında Olmalı
Kritik Maske Uyarısı
Kemik Sağlığına Dikkat!
K Vitamini Eksikliğine Dikkat!
Sarı Serum Uyarısı
’Reçete’/ Epilepsi Nedir?
Çocuklarda Büyümenin Sırrı
Bebeklerde Aşı Takvimi

En Çok Okunanlar


Aralıklı Oruç Diyeti Nedir?

Aralıklı oruç, yemek yeme ve yememe (oruç tutma) saatleri arasında düzenli olarak değişiklik yapmayı içeren bir beslenme düzenidir.

Enerji İçeceklerine Dikkat!

Enerji içecekleri; dikkat ve konsantrasyonu arttırma, fiziksel dayanıklılığı destekleme ve yorgunluğu azaltma gibi amaçlarla genç nüfus tarafından yaygınca tüketilmektedir.

Dijital Demans Tehlikesi

Günümüzün gizli hastalığı dijital demans: Gelişen teknoloji odaklanma süremizi etkiliyor