Besin Zehirlenmeleri ve Korunma Yolları

Besin Zehirlenmeleri ve Korunma Yolları

Yard. Doç.Dr İrem Omurtag Korkmaz 

Besin zehirlenmeleri, kontamine gıdanın tüketilmesine bağlı olarak ortaya çıkan ve genellikle diyare, kusma gibi semptomlarla kendini gösteren bir hastalık durumudur. Hemen hemen herkesin hayatında en az bir kez karşılaştığı bu durum özellikle 5 yaş altı çocuk ve bebekler, hamileler, yaşlılar ve immun sistemi baskılanmış kişiler açısından daha büyük bir risk taşımakta ve tüm dünyada önemli bir sorun olarak ele alınmaktadır. Sıklıkla bakteriyel kökenli olmakla birlikte viral, fungal, paraziter veya kimyasal kontaminasyonlar da zehirlenmelere sebep olabilmektedir.

Gıdalar çiğ olarak satın alındıklarında pek çok mikroorganizmayı da içlerinde barındırmaktadır. Özellikle kıyma haline getirilmiş et, parça et, bütün veya parça tavuk, balık, yumurta, çiğ süt gibi hayvansal kökenli gıdalar bakteriyel kontaminasyon düzeyi bakımından oldukça yüksek bir içeriğe sahiptir. Ayrıca marul, domates gibi sebze ve meyveler de yine toprak yoluyla kontamine olabilmektedir. Aslında tüm bu besin maddelerini uygun şekilde hazırlama, pişirme ve saklama teknikleri ile gıdalardaki mikroorganizma yükü kontrol altına alınabilmektedir.

Patojenlerin gıdada üremeleri esnasında oluşturdukları toksinler veya gıda yoluyla alınan etkenin dokulara olan adezyon, invazyon veya toksin oluşturma yeteneği sayesinde etken, barsak mukozasında tahribatlar oluşturarak zehirlenme belirtilerine sebep olur. Özellikle yaz aylarında gıdaların pişirildikten sonra açıkta uzun süre bırakılmasına bağlı olarak sporlu bakteriler gıdalarda çoğalabilmekte ve toksinlerini bırakabilmektedir. Ayrıca satın alınan gıdaların uygun muhafaza koşullarına dikkat edilmemesi durumunda gıdalarda bulunan bakteriler yine üreyerek toksinlerini gıdaya bırakabilmektedir. Bu sebeple gıdanın yalnızca hazırlama ve pişirme aşamalarına değil, özellikle tavuk ve et gibi hızlı bozulmaya yatkın gıdalarda, satın alma sonrası soğuk muhafazaya da dikkat edilmesi gerekmektedir.

Gıdanın hazırlanması aşamasında önem arz eden bir başka konu da mutfak hijyenidir. Bu kapsamda mutfaklarda özellikle kesme tahtalarının çiğ et ile teması sonrası iyi bir şekilde yıkanması, hatta mümkünse et kesme tahtası ile salata doğrama tahtalarının farklı olması gerekmektedir. Ayrıca İngiltere Gıda Standartları Ajansının raporunda da tavuk etinin musluk altında yıkanması durumunda et üzerindeki etkenlerin 1 metreye kadar tezgah ve diğer alanlara yayılabildiği ortaya konmuş ve bu sebeple etleri yıkamadan pişirmenin mutfak hijyeni açısından da daha etkili olacağı önerilmiştir.

Özetle besin zehirlenmelerinden korunmak için gıdanın pişirme sıcaklık ve sürelerinin uygun olması (gıdanın iç sıcaklığının 72°C’de en az 10 dk süreyle kalması), pişirme sonrası oda sıcaklığına gelen gıdanın bekletilmeden buzdolabına kaldırılması, derin dondurucudan çıkarılan gıdaların çözündürme sürecinin buzdolabında geçirilmesi, gıdaların tüketim sürelerinin aşılmaması ve mutfakta hijyen kurallarına dikkat edilmesi başlıca önlemler olarak sayılabilir.

 

 

 

Fetsch A., Contzen M., Hartelt K., Kleiser A., Maassen S., Rau J., Kraushaar B., Layer F., Strommenger B. (2014). Staphylococcus aureus food-poisoning outbreak associated with the consumption of ice-cream. International Journal of Food Microbiology. 187: 1-6.

Food Standards Agency (2014). Don’t wash raw chicken. https://www.food.gov.uk/sites/default/files/multimedia/pdfs/publication/dont-wash-raw-chicken-leaflet.pdf

Kramer J. (2007). Lebensmittelmikrobiologie. 5.Auflage. Publisher Ulmer UTB.

Taché J., Carpentier B. (2014). Hygiene in the home kitchen: Changes in behaviour and impact of key microbiological hazard control measures. Food Control. 35: 392-400.

Yard. Doc. Dr İrem Omurtag Korkmaz

DİĞER HABERLER
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği
Ağrılarınızı Bitirmek İçin 5 Yöntem

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.