Sütün İçindeki Şeytan

Sütün İçindeki Şeytan

Ecz. Ayşe Arık 

 

Herkesin gündeminde süt konusu var.

Çiğ süt için, kaynatın, kaynatmayın, pastörize süt iyidir, günlük pastörize daha iyidir, hiç süt içmemek en iyisi.. vs vs..

Her kafadan bir ses çıkıyor.

Ama bilimin ışığında bambaşka bir konu gündeme geliyor dünyada bir süredir:

Sütün içindeki şeytan : A1

 

Nedir bu A1?

Önce işin biraz kimyasına bakalım:

İnek sütü ortalama %3,4 protein içerir. Bunun %2,7 ‘si kazein ve %0,6 ’sı whey proteinleri ve %0,1 ‘i NPN den oluşur.

Sütün içindeki Beta kazeinler ise A1 ve A2 şeklinde sınıflandırılabilir.

İkisi arasındaki fark sadece bir amino asittir.

A1 de “Histidine” A2 de ise aynı pozisyonda “Proline” bulunur. A1 tip süt içildiğinde, sindirim sonucu Beta Kaze Morfin –7 (BKM-7) oluşur, A2 tip süt içildiğinde BKM-7 oluşmaz.  A1 ve A2 sütün farkı budur.

BKM-7 ise vücutta morfin benzeri etki gösterir.

Rivayete göre Avrupa’da 8 bin yıl önce bir sığır sürüsünün genetik mutasyona uğraması sonucu A1 türü kazein üreten tür inekler ortaya çıkmış. Enteresan olan ise bu mutasyon sonucu ineklerin daha fazla süt veriyor olması!!! Yani aslında A1 kazeini üreten belirli bir grup hayvan var ve maalesef süt üretiminde tercih ediliyorlar.

Bu arada anne sütünde, keçi ve koyun sütünde A1 bulunmaz, bu da alt bilgi olarak aklımızda kalsın.

A1 tip süt içilince sorun başlıyor..

Çünkü A1 dediğimiz kazein türü birçok hastalığı tetikleyen morfin türü bir bileşik. Hatta ünlü sağlık bilimci Van Miller şöyle tanımlamış: A1, Morfin benzeri etkiler yaratan bir çeşit afyondur.

Özetle A1 süt tüketildiğinde şişkinlik, gaz, rahatsızlık hissi oluşturuyor. Bazı çalışmalarda laktoz intoleransı dediğimiz süt şekerininin hazmedilememesi durumuna aslında A1 in sebep olabileceğine dair ispatlar da sunulmuş.

Yapılan bir çalışmada BKM-7 enjekte edilen fareler bir müddet sonra otizm ve şizofreniye özgü hareketler sergilemeye başlamışlar. Ayrıca çalışmalarda LDL değerlerini altüst ettiğine dair de bulgular var. Dr Bob Elliot ve Dr Murray Laugesen 2001 yılında yaptıkları çalışmada kalp hastalıklarıyla A1 in yüksek korelasyonu olduğunu açıkça ortaya koymuşlardır.

Çölyak hastalarının, mide ülseri olanların ve bilhassa bir yaş altı bebeklerin A1 tipi sütten kesinlikle uzak durması gerekir.

Uyumadan önce Süt içelim derken, ayakta mı uyuyoruz?

A1 tipi süt tüketimi;

Nörolojik bozukluklar (Alzheimer, Parkinson)

Otizm, Şizofreni

İskemik kalp hastalığı

Yeni doğan bebeklerde ani bebek ölümü sendromu (SIDS)

Çocuklarda Tip-1 diyabet, öğrenme ve hafıza bozukluğu

Otoimmun bozukluklara sebep olduğuna dair iddialar gün geçtikçe artıyor.

Otizm, Down sendromu, Alzheimer, şizofreni, MS, beslenme ve sindirim bozuklukları görülen çocuklarda tanı maksatlı gluten /kazein testi yapılıyor. Ayrıca beslenme programlarının düzeltilmesi ile bu hastalıklarda tedavi başarıları sağlanıyor. Bununla ilgili birçok çalışma yayınlanmış hatta Keith Woodford’un ‘Sütün içindeki Şeytan’ kitabında ayrıntılarıyla birçok konu da işlenmiş, meraklısı oradan daha kapsamlı bilgi alabilir.

 

Gelelim ülkemize…

Bizim ülkemize özgü inek ırklarında (Türk Holsteini, Doğu Anadolu Kırmızısı,Güney Anadolu Kırmızısı,Yerli Kara, Boz Irk      ) A1 tip süt üretimi yok denecek kadar az. Ama maalesef yok olmak üzereler.

Çünkü diğer ırklarda birim hayvandan alınan süt daha fazla!! Ve süt sanayii daha fazla süt alınan ırkları tercih ediyor. Tabii ki içtiğimiz sütler de maalesef A1 -A2 karışık sütler oluyor.

Hepimiz süt tüketiyoruz, hatta kötü olanı çocuklarımız sürekli tüketiyor. GÖNÜL RAHATLIĞIYLA süt de içemeyeceksek dediğinizi duyar gibiyim… Ama maalesef içemeyeceğiz. Ta ki süt üreticileri bize hangi tip süt ambalajladıklarını, hangi ırklardan süt aldıklarını söyleyene kadar!!

Bizim ülkemizde mevzu bahis değil ama dünyada Sadece A2 süt ürettiklerini iddia eden şirketlerin sayısı her geçen gün artmakta. Bununla ilgili kamuoyu bilgilendirmeleri yapılıyor. Hatta bazı ülkeler A1 geni taşıyan hayvanları ülkelerine almıyorlar ve sadece A2 tipi süt üretimi yapıyorlar.  Birçok çalışmada A2 süt içenlerin sağlıklarında olan iyileşmelerden bahsediliyor.

Darısı ülkemizin başına!!!!

Çünkü geleceğimiz için GÜVENİLİR süt’e ihtiyacımız var.

 

Kaynakça

1-   A Peptide Found in Schizophrenia and Autism Causes Behavioral Changes in Rats

2-   Devil in the Milk: Illness, Health and the Politics of A1 and A2 Milk Paperback – March 9, 2009 by Keith Woodford (Author), Thomas Cowan (Foreword)

3-   Yerli sığır ırklarımız : Bilal Sarı

4-   Ischaemic heart disease, Type 1 diabetes, and cow milk A1

beta-casein. Laugesen M1, Elliott R.

 

Ecz. Ayşe Arık

DİĞER HABERLER
Neden D3 Vitamini ?
İyi Bayramlar..
Sağlıklı Yaşamın Formülü
Concorde Sendromu
Yaşa Bağlı İşitme Azlığı
Down Sendromlu Bireyler
Ruh Sağlığınız İçin Denge Şart
Gençleşmek Çok Kolaymış
Çocuklar Neden Yemek Seçer?
Doktor Yerine Aktara Gidenler İçin Hayati Uyarı
Sahte Gıda Takviyelerindeki Tehlike
Kutlu Olsun...
Prostat Kanseri
6 Portakal Mucizesi
Hangi Vitamin ve Neden?
Vajinal Mantar
Kalp Hastalıklları
Romatizma ve Belrtileri
Mide Yanması Nedir?
Hastalıktan Nasıl Korunurum
Sinüzit nedir?
Yüksek Ateşte Kaçınılması Gereken 7 Hata
Kuru Meyvelere Dikkat!
Çocuklarda Gastrit ve Ülser
Kuru Ciltlere Özel Doğal Savaşçılar!
Gripten Korunmanın Yolu
Bütün Mesele Direncimiz!
Mutlu Yıllar!
Diyabette Bunama Riski
Mucizevi Besin Dağ Çileği

En Çok Okunanlar


Gençleşmek Çok Kolaymış

Yürümek pek çok kişi için yaşamın her anında bir yerlere yetişme telaşıyla sık sık başvurulan bir yöntem. Bu yol, aslında daha sağlıklı bir hayatın da anahtarı.

Yaşa Bağlı İşitme Azlığı

Yaşın ilerlemesiyle birlikte işitmede ve bilişsel becerilerde değişiklikler ortaya çıkmaya başlıyor. Tıbbi hastalıklar, psikolojik faktörler, görme ve işitme bozuklukları gibi duyusal eksiklikler yaşa bağlı bilişsel gerilemeyi hızlandırabiliyor.